Съдът отхвърли жалбите срещу фалита на КТБ

Върховният касационен съд (ВКС) остави без разглеждане жалбите на акционерите и на бившите изпълнителни директори на КТБ, които оспориха фалита на банката. Това стана с определение от 6 юли в закрито заседание на Първо отделение на Търговската колегия в състав - Тотка Калчева, председател на състава и Ирина Петрова и Вероника Николова - членове. 

Определението е срещу жалби на компаниите "Бромак" ЕООД, "Бългериан Акуизишън Къмпани С. а. р. л." и бившите директори на КТБ, които оспориха решението на Софийския апелативен съд (САС) за начална дата на неплатежоспособността на банката. Тогава съдът посочи 20 юни 2014 г. - денят, в който банката спря плащанията, а не, както беше решил преди това Софийският градски съд - 6 ноември 2014 г., когато беше отнет лицензът ѝ.

В сряда съдът обяви, че оставя без разглеждане внесените жалби на акционерите и директорите. Това решение обаче подлежи на обжалване пред друг състав на съда. Решението на върховните съдии се основава на решение на Конституционния съд, който отказа да отмени текста от Закона за банковата несъстоятелност, според който акционерите нямат право да подават жалба. Това означава, че вероятността друг състав на ВКС да допусне делото за фалита на КТБ за разглеждане клони към нула, коментира "Правен свят".

В същото време обаче акционерите имат право да се позоват на Европейската конвенция за правата на човека, според която имат право на жалба. В този смисъл има и две решение на съда в Страсбург за фалирали български банки – Капитал банк и Международната банка за търговия и развитие, по които категорично се завява, че непризнаването на право на жалба на акционерите нарушава конвенцията.

Според върховните съдии обаче разпоредбите в Закона за банковата несъстоятелност не са противоконституционни и не нарушават равенството на страните в процеса, както и правото им на защита. Това според магистратите означава, че текстовете не могат да бъдат приети за противоречащи на Конвенцията за правата на човека. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини