Древни инструменти от три континента ще огласят поляните по време на "Угар"

Изображение 1 от 2

    Една нестандартна формация ще огласи поляната под връх Драгойна по време на фестивала „Угар“ - „Тъпани и гайди“ на 22 юли от 20 часа. Цветни, оригинални, преплитащи традиция и алтернативен звук са изпълненията на този уникален състав.

    Събитието ще бъде една възможности да се насладим на традиционния родопски звук под открито небе.

    „Тъпани и гайди“ е формация, която съществува от 2010 година. Традиционният родопски звук е заложен в основата на звученето й, но в групата се срещат първобитни инструменти от три различни континента.

    Австралийското диджериду - най древният духов инструмент в света, кахон - древен перуански ударен инструмент и каба гайдата - един от първите дървени духови инструменти на Балканите. Всички тези инструменти плюс гайдарите от „100 каба гайди” и прекрасния вокал на Валентина Добрева ще ни отнесат през девет планини в десета.
     

    Една от задачите на „Тъпани и гайди” е да върне младите българи към корените им. Затова за своите изяви, най-вече през лятото, групата избира места сред природата – там музиката й се чувства най-добре. Всички свирят от сърце и магията се получава – българският фолклор увлича и кара публиката да заиграе в своеобразен транс. 

    Над 12 са вече формациите и читлищата, които ще се включат с вокални и танцови изпълнения. Сред тях клуба по фолкаеробика „Плетеница“ от Димитровград и „Веселие“ и „Дива“ от Хасково, читалищни колективи от Ведраре – Карловско, „Заря“-Хасковски минерални бани, село Царацово, село Злато поле, Горни Домлян. Все още не е късно към тях да се присъединят танцьори и певци от първомайските състави.

    Подготовката за фестивала Угар върви с пълна пара. Вече е готова сцената – сглобена, скована, лакирана. През уикенда организаторът Георги Георгиев стяга дружина за вдигане на шатрите. Предстои още много работа – подготовка на поляната, изработване и поставяне на табелки и означения.
    Всеки, който е готов да помага, е добре дошъл, призовава организаторът Георги Георгиев. А на тези, които искат да посетят фестивала напомня, че за създаване на позитивна атмосфера и чувство за обединение се препоръчва бяла риза от фолклорна носия.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ла
      Ламби
      3 -4
      13:41, 7 юли 2016
      бе тоя Угар ми изглежда, че ще бъде някакъв невероятен културно-кичозен тюрлюгювеч
      следващото културно събитие в тая община ще трябва да е вече Гей парада
    • 2
      Qw
      Qwerty
      0 0
      14:48, 7 юли 2016
      Кой ще плаща ?
      • Пъ
        Първомай
        0 0
        15:12, 7 юли 2016
        Вход за двата дни - 10 лв; за деца и пенсионери - безплатно, за участниците - също. Спонсори за на събитието са много фирми и нито една от Първомай (за сега)
    • 3
      Ма
      Мариа
      1 0
      15:53, 22 юли 2016
      Най-глупавото нещо на най загубеното место.
    Последни новини