Juno достигна Юпитер, чуйте звука (видео)

На 4 юли  Juno влиза в орбита около Юпитер. След петгодиното пътуване най-бързият, най-защитен и най-голям (с размер на баскетболно игрище) космически кораб на НАСА достига местоназначението си - гигантската планета с немислимо голямо магнитно поле. Наса пусна аудио запис и анимация, генерирани с помощта на данните от Juno при неговото приближаване към Юпитер.

В четвъртък той Juno достигна магнитното поле на Юпитер. "Данните от Juno, представени като аудио поток и цветна анимация, показват преминаването на космическия кораб на границата на магнитосферата на 24 юни и транзита в магнитосферата с по-ниска плътност на Юпитер на 25 юни", обяснява Уилям Курт от Университета на Айова в Айова Сити, при това се получава шок, аналогичен на хиперзвуковия бум,слънчевият вятърът духа със скорост от около един милион мили в час, и когато срещне препятствие, има турбуленция, допълва ученият.

НАСА планира да спре главния двигател на Juno за 35 минути в 23:19 ET. Това трябва да забави космическия кораб до около 1 212 мили в час (542 метра в секунда) и вследствие това да бъде притеглен в орбита около Юпитер.

"Ние сме готови," каза Скот Болтън, главен изследовател на мисията. "Научният екип е изключително развълнуван да се стигне до Юпитер," каза той в прессъобщението на НАСА.

Juno ще обиколи Юпитер 37 пъти през следващите 20 месеца, на височина до около 2600 мили (4100 км) над гъстите облаци на планетата. Така той се покрие цялото гигантско кълбо с измервания. Едно от най-вълнуващите е проучването на магнитосферата. Тя е уникална за нашата Слънчева система с размера си и поради факта, че Юпитер е газов гигант. Това означава, че няма намагнитена кора, което да смущава измерванията и учените се надяват да "видят" образуването на магнитното поле непосредствено на повърхностто на динамото. Магнитните полета на планетите се образуват при т.нар. ефект на динамото дълбоко под кората. С всичката апаратура и сателити изследователите имат точна престава за магнитосферата на Земята, но в никакъв случай не могат да видят образуването ѝ. Затова сега учените са развълнувани да могат да направят това на Юпитер. Други важни за тях направления за изследване са съставът на газовете на Юпитер, има ли органични съединения и начинът му на образуване, по което те ще разширят знанието за образуването на нашата Слънчева система. Не на последно място изследоватялите се надяват да разгадаят тайната на червеното петно на газовия гигант.

Юпитер е 11 пъти по-голям от Зямята. Космическият апарат Juno е с диаметър 3,5 m и висок 3,5 м, но с разперените му слънчеви панели размерът му става над 20 м. Юпитер се намираше 716 милиона километра от Земята, когато Juno бе изстреляна от Кейп Канаверал на 5 август 2011. Но сондата измина общо разстояние 2800 милиона км, за да достигне до газообразната планета, като извърши прелитане на Земята, за да набере скорост.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини