Терористите от летище Ататюрк – руснак, узбекистанец и киргизстанец

Мъжете, които извършиха терористичната атака на летище „Ататюрк”, са отРусия, Узбекистан и Киргизстан. Това съобщи за Си Ен Ен турски официален представител.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че 22 души са арестувани за връзки с атентата, включително трима чужденци. В Истанбул са извършени 16 едновременни акции на антитерористи и спецчасти. 13 са отведени в ареста в мегаполиса, а 9 - в Измир. Турските власти твърдят, че зад атаката стои „Ислямска държава”.

Без да посочва източниците си, проправителственият вестник „Йени Шафак” пише, че атентаторите са от Киргизстан, Узбекистан и Дагестан в Южна Русия. Дагестан граничи в Чечня.

„Проучваме възможността чужденци да са били замесени. Много е вероятно най-малко един от тях да е чужденец, но разследването продължава”, информира по-рано официално лице, пожелало анонимност.

Киргизките сили за сигурност не желаят да коментират, а тези на Узбекистан все още не са открити.

Друг официален турски представител обясни, че идентификацията на тримата атентатори е силно затруднена заради сериозно увредените им тъкани. Медицински екип работи денонощно, за да завърши идентификацията.

„Йени Шафак” пише, че за организатор на атаката е заподозрян мъж на име Ахмед Чатаев от чеченски произход. Чатаев е идентифициран в списъка на ООН за санкции като лидер на „Ислямска държава”, отговарящ за обучението на рускоговорящите екстремисти и е издирван от руските власти.

Вестник „Хюриет” назовава един от атентаторите като Осман Вадинов, също чеченец и пише, че той е дошъл от Ракка – сърцето на контролираната от „Ислямска държава” територия в Сирия.

Турските официални представители не потвърждават пред „Ройтерс” дали Чатаев или Вадинов са част от разследването.  

Междувременно, турският вътрешен министър Ефкан Ала обяви, че броят на жертвите от атентата е нараснал до 43. Той допълни, че 18 от загиналите са чуждестранни граждани.

Ала също допълни, че един от атентаторите самоубийци е бил идентифициран, отбелязвайки, че доказателствата посочват, че „Ислямска държава” е отговорна за атаката.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини