Лавров: Ще продължим сътрудничеството с Турция в Сирия

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Кремъл ще продължи сътрудничеството си с Турция за разрешаване на сирийската криза, предава агенция "Анадолу".

Думите на външния министър идват след като турският президент Реджеп Таип Ердоган изпрати официално писмо до Владимир Путин, в което изрази съжалението си за свалянето на руски изтребител на 24 ноември до турско-сирийската граница. Инцидентът рязко влоши отношенията между Анкара и Москва.

Вчера двамата лидери са обсъдили в телефонен разговор двустранните отношения по регионални въпроси и хуманитарни кризи. Постигнато е съгласие за възобновяване на сътрудничеството в областта на търговията, туризма и борбата срещу тероризма. 

Лавров ще се срещне с турския си колега Мавлют Чавушоглу на конференцията на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в Сочи този петък.

"Досега бяхме в много близки контакти с Турция що се отнася до сирийския въпрос, но те бяха прекъснати поради известни на всички причини", обясни руснакът.

Същевременно агенция Ройтерс, цитирайки различни високопоставени източници, пише, че Русия може да подкрепи сваляне на сирийския президент Башар Асад при определени условия.  

Има две условия това да се случи, твърди бившият британски посланик в Москва Тони Брентън. Според него Кремъл няма да се раздели с Асад, докато не е сигурно, че той няма да бъде заменен от ислямист и докато Русия не затвърди позицията си в близкоизточната страна. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини