27-те в ЕС режат Великобритания от единния пазар, ако не приеме свободното придвижване

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз са се разбрали, че Великобритания не може да има достъп до единния пазар след напускането на съюза без приемането на правилата на Общността относно свободното придвижване на хора. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от „Франс прес”.

„Няма да има само (достъп до) единен пазар”, изтъкна Туск на пресконференция в Брюксел след срещата на 27-те държавни и правителствени ръководители, провела се вече без присъствието на британския премиер Дейвид Камерън.

„Ръководителите дадоха кристално ясно да се разбере днес, че достъпът до единния пазар изисква приемането на четирите свободи, включително свободата на придвижване”, добави Туск.

27-те държавни и правителствени ръководители на ЕС също така ще проведат среща на върха – без  Великобритания – в Братислава на 16 септември, за да обсъдят последващите проблеми от решението на Великобритания да напусне блока, уточни шефът на Европейския съвет.  

Срещата на върха през септември ще се проведе само няколко дни, след като управляващата Консервативна партия в Обединеното кралство трябва да избере наследник на Камерън, който подаде оставка в петък, след като британският народ реши на референдум да напусне ЕС.

„Това бяха първите разговори (след решението на британците), така че е твърде рано да се правят заключения. Ето защо ние започнахме политически размисъл с 27-те държави и ще се срещнем на 16 септември в Братислава да продължим разговорите”, отбеляза още Доналд Туск.

Бившият полски премиер подчерта, че преговорите за бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз не могат да започнат, докато тя официално не задейства 2-годишния процес, който ще доведе до окончателния развод.

По думите на Камерън, това е задача за неговия наследник във властта.

Междувременно Туск уточнил, че на „спокойната и сериозна” дискусия – първите разговори в ЕС без присъствието на британския премиер през последните 40 години – те са се разбрали, че това е „сериозен момент в нашите обща история”.  

„Един въпрос е ясен от нашия дебат. Лидерите са абсолютно решени да останат обединени”, добави Туск.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини