На риболов за пластмаса професионално

Преди пет години се появява първата професионална компания за риболов на пластмаса – Plastic Whale, която си поставя за мисия да изчисти световните води от пластмасовите боклуци и да ги използва като ценен ресурс. Базирана в Амстердам, фирмата привлича хора, които да ловят пластмасови бутилки и други отпадъци от многобройните канали на града. След това, когато събере достатъчно бутилки, използва пластмасата като материал, за да направи лодка. И използва новата лодката за риболов на още пластмасови бутилки, с които да направи още лодки. Преди да се захване с тази екомисия, която превръща в бизнес, Мариус Смит се е занимавал с маркетинг."Дневник" разговаря с капитана на мисията за раждането на идеята, за настоящето и бъдещето й.

Как стигнахте до идея за риболов на пластмасови отпадъци? Нещо конкретно ли обърна посоката в живота ви, или става дума за процес на узряване?
– Преди двайсет години пътувах по света за цяла една година. Минах през едни от най-красивите и отдалечени места, навсякъде виждахме пластмасови отпадъци. Бяхме отседнали в северната част на остров Борнео, на малък красив плаж, една сутрин се събудихме, времето беше много лошо – с много вятър и дъжд заради тайфун, отидохме на плажа и той беше целият покрит с пластмасови отпадъци. Тогава осъзнах мащаба на феномена "пластмасова супа". Започнах да се фокусирам върху този проблем, да събирам повече информация за него, след известно време стигнах до решение да направя нещо срещу това.

Как убеждавате хората да се включат във вашата мисия? Много хора си представят истински острови от пластмаса някъде в океаните...
– Да, хората си представят острови, но всъщност не става дума за това. Основен проблем с пластмасата е, че никога не изчезва. Разпада се на малки частици, но им отнема стотици години да се разградят. Освен това има много химикали в пластмасата. А всеки ден в океана отиват още хиляди тонове пластмасов боклук.

Значи индивидуална такса от 22.50 евро за "риболов на пластмаса по канала на Амстердам" не е проблем? 
– Да, никога не сме разчитали на субсидии, ние сме компания. Може да се каже, че хората си плащат такса, но също така може да се приеме, че те даряват за това ние да съществуваме и да ангажираме все повече хора да говорят за този проблем, да оказват натиск на правителствата за решението му и лично правят възможно да извадим пластмасата от водата.

Интересно е как комбинирате кауза с бизнес?
– Всъщност бизнес моделът се разви впоследствие. Започнахме риболова на пластмаса с приятели и доброволци. Всичко започна на шега. Искахме да направим нещо заедно, да съберем нашите приятели. Не сме мислили и точно каква пластмаса ни трябва, за да направим лодка. Просто организирахме едно пътуване с лодка и го нарекохме "риболов на пластмаса". Хората го харесаха и тогава направихме фейсбук събитие, очаквахме около 50 души за 10 лодки, но интересът беше огромен – около 450 души дойдоха на 30 лодки. Второто събитие беше за 12 хил. души на 70 лодки, стана цяла флотилия от лодки на риболов за пластмасови отпадъци.

После ни потърси една фирма и поиска да им организираме такова събитие с лов на пластмаса за цялата им компания. Организирахме го и им изпратихме таксата, а те я платиха. Сега това е страшно популярно, миналата година направихме 70 такива събития с над 40 компании и всяка фирма сама се свърза с нас, получи се ефект от "уста на уста". Тази година е същото. Има и много туристи, които искат да отидат на риболов за пластмаса в Амстердам, защото ги водим на красива обиколка из града с лодка, има и хубава кауза.

Колко пластмаса сте събрали и колко души са се включили ?
– От стартирането си през 2010 г., компанията е събрала 50 хил.пластмасови бутилки и над 10 хил. кг различни отпадъци от каналите на Амстердам. Дневното количество зависи от това колко хора ще се включат в определен ден, колко бутилки ще има по канала в този момент. Транспортираме събраното до фабрика, където те стават на малки гранули, а оттам отиват в друга фабрика, където всъщност правят плоскостите, от които се правят лодките. Ние не правим нищо сами, оставяме го на специалистите.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини