Руските туристи се връщат в Турция

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са се договорили за премахването на ограниченията за посещение на Турция от руски туристи. Това съобщава пресслужбата на Кремъл в сряда, 29 юни.

"При това е желателно турското правителство да предприеме допълнителни стъпки, насочени към осигуряването на безопасността на руските граждани на територията на Турция", се отбелязва в съобщението. 

Договореност за това е била постигната по време на 40-минутния телефонен разговор, който двамата държавни глави проведоха по-рано през деня. Това е първата беседа на Путин и Ердоган след свалянето на руския бомбардировач Су 24, участващ в операция в Сирия от турските ВВС на 24 ноември 2015 год. Инициативата за телефонния разговор е на Москва. Затоплянето на отношенията между Русия и Турция започна преди дни, когато Путин получи послание от Ердоган с извинение за атаката на самолета. В тази връзка прессекретаря на Путин Дмитрий Песков отбеляза, че не е нужно да се мисли, че за няколко дни е възможно всичко да се нормализира.

Руският президент ще поръча на правителството да започне преговори с турската страна за възстановяване на взаимноизгодното сътрудничество, се казва в друго съобщение на пресслужбата на Кремъл.

Лидерите на двете страни са се договорили за среща на 1 юли на външните министри в Сочи. Там те ще обсъдят ситуацията около Сирия и актуалните въпроси на понататъшното развитие на отношенията между двете страни. Не е обявена датата, на която ще се състои лична среща между Путин и Ердоган, която се очаква след телефонния им раговор

Малко след правитеслтвеното съобщение, стана ясно, че потокът руски летовници може да се възстанови доста бързо - до месец. Прессекретарят на руския съюз на туриндустрията Ирина Тюрина, казва пред Интерфакс, че този срок е необходим, за да се отворят пъноценни чартърни програми, .организирането на първите авиомаршрути може да стане в течение на 1 седмица. За авиокомпаниите е важно бързо да получат разрешения за полетите от Росавиация. Самото  формироване на турпакетите няма да е никакъв проблем, тъй като основните компании, които работят в това направление ще могат да ги предложат на пазара оперативно. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини