Тръгна делото за мегателефонната измама

Вчера в Районен съд – Първомай започна делото за мегаизмамата, при която Елена Ангелова даде на телефонни измамници над половин милион лева.

Адвокатите на подсъдимите поискаха делото да бъде върнато за доразследване, но съдебният състав отхвърли искането.

Отхвърлено беше и искането на засегнатата баба Елена  за 10 000 лева за причинени неимуществени вреди, но беше приет за разглеждане в наказателния процес граждански иск за причинените на пострадалата имушествени вреди в размер на 500 лева. Пострадалата и внукът ѝ не се явиха лично в съда, представляваше ги адв. Иван Недев.

Подсъдимите Албенко Методиев на 35 години от Елин Пелин и Борислав Георгиев от Горна Оряховица не се признаха  виновни. Процесуалните им представиели поискаха делото им да бъде гледано по реда на съкратеното съдебно следствие при хипотзата на чл. 371,т.1.

Делото стартира с разпити на свидетелите и продължи през целия ден.

 Албенко Методиев е потърсил работа с обява по Интернет. Обадил му се непознат и го попитал "дали иска да изкара пари". , След това от него  получил инструкции отиде на адреса на Елена Ангелова и да вземе пари и документи, които да достави до Велико Търново.

Той е бил предупреден да се представи за доктор от Здравна каса. Обяснено му било, че парите са за спешна операция. Предварително е знаел дори, че парите са в каса, която той трябва да отвори.

На бабата била приложена схемата с катастрофиралия роднина, който се нуждае спешно от пари – 30 000 лева.  Елена се притеснила и признала, че има само 500 лева и предложила да потърсят родителите на внука й. Мнимият доктор я излъгал, че синът й сега дава кръв,  и предал телефона на уж снаха й, която започнала да вие в телефонната слушалка: „Майко, много е зле, отива си! Каквото имаш, събирай!”.

Стресирана, баба Елена повярвала и когато Албенко й позвънил на вратата, тя му отворила и показала къде в кухнята е скрит сейфът на внука й. Дала тесла, кирка, бормашина и ъглошлайф и активно помагала да разбият касата.Но ъглошлайфът на бабата бил стар Методиев взел от нея 500-те лева, излязъл, купил нов и се върнал да довърши разбиването. Пробил в металната каса дупка и започнал да вади отвътре парите. Бабата му дала торбички, за да ги събере. Албенко успял да извади 278 000 евро и 18 000 щатски долара, като в касата останало кюлче със злато, което той не могъл да промуши през малката дупка. 
Почти четири часа свидетелски показания дава и гл. инсп. Мариян Лонгинов – шеф на Криминална полиция в Горна Оряховица. Той е бил предупреден вечерта на 8 септември 2015 година от свои колеги от Пловдив, че трябва да пресрещнат кола с посочен регистрационен номер. В нея се очаквало да има над половин милион лева. След задържането, Албенко се съгласил да им съдейства и ги завел до билборд на около 15-20 км след Велико Търново по пътя към Севлиево, където двама полицаи направили засада. През цялото време мъжът помагал на полицаите, като дори се пошегувал с тях „Сега е моментът да вземем парите и да бягаме”.

Малко по-късно там спрял „Мерцедес”, от който по чехли слязъл Борислав Димитров. Той се втурнал към билборда, но в този момент двамата полицаи се развикали: „Стой, полиция. Обградени сте” и го задържали, но шофьорът на Мерцедеса избягал. В това време Борислав познал ченгетата и попитал:”Бат Петьо, не ме ли позна? Бобито съм от гарата”.

Общата сума на измамата е за 575 760 лева. Оставените под билборда пари са с около 80 000 лева по-малко.  
Делото ще продължи на 10 септември 2016 година.

През септември миналата година случаят с измамената баба Елена стана известен заради огромната сума пари и заловените измамници. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини