Италия си отмъсти и сложи край на испанската ера

Изображение 1 от 4

    Италия се класира за четвъртфиналите на европейското първенство по футбол, след като победи с 2:0 шампиона от последните две издания на турнира Испания.

    "Адзурите" се наложиха с голове на Джорджио Киелини през първата част и Грациано Пеле в продължението, за да си осигури среща с Германия в следващата фаза.

    Италианците изиграха тактически перфектно двубоя и взеха частичен реванш за загубата си във финала на европейското преди четири години, когато иберийците се наложиха с 4:0.

    Днес двата тима си разделиха по едно полувреме, но играчите на Антонио Конте бяха много по-концентрирани и за пореден път демонстрираха страхотна организация и отборна игра.

    Двубоят започна с много активна игра на италианците и още до десетата минута те създадоха две опасни положения. Първо Грациано Пеле засече с глава центриране в наказателното поле и прати топката в долния десен ъгъл, но Давид де Хеа се намеси отлично и изби. Малко след това Едер направи страхотна задна ножица, Де Хеа изби топката и тя срещна страничната греда. Главният съдия Джунейт Чакър обаче прецени, че е Едер е играл опасно за високата топка и отсъди фал в атака.

    Силното представяне на играчите на Антонио Конте продължи през цялата първа част. В 29-ата минута Матиас де Шилио центрира опасно, а Серхио Рамос едва не си вкара автогол в опита си да изчисти топката преди тя да стигне до Грациано Пеле.

    Натискът на "адзурите" все пак даде резултат в 33-ата минута, когато Едер изпълни пряк свободен удар, Де Хеа не се намеси добре и изби топката в краката на Емануеле Джакерини. Той я отклони встрани към Джиорджо Киелини, който засече неспасяемо в мрежата.

    Стражът на испанците се реваншира за неубедителната си намеса в последната минута на първата част, когато Джакерини изстреля страхотен диагонален шут от наказателното поле, насочен в горния десен ъгъл. Де Хеа се разпъна максимално и с върха на пръстите успя да избие топката, за да се прибере тимът му само с гол пасив на почивката.

    След подновяването на играта испанците поеха инициативата, но отново италианците първи стигнаха до възможност за гол. В 55-ата минута Едер направи непростим пропуск, след като излезе очи в очи с Де Хеа, но испанският страж отново се намеси блестящо и изби удара му.

    Постепенно "ла фурия" започна да налага своя стил на игра и обсади вратата на Джанлуиджи Буфон. Защитата на италианците обаче бе непоклатима и не позволи на съперника си да намери пролука. Андрес Иниеста и Жерар Пике опитаха късмета си с далечни изстрели, но и двата пъти Буфон се намеси добре и запази мрежата си суха.

    В последните десетина минути Италия започна да се опитва да накъсва и разбива играта на халфовата линия на съперника. В един от случаите, когато "адзурите" успяха да го направят, Лоренцо Инсинье напредна към наказателното поле и стреля мощно, но право в Де Хеа.

    Финалният щурм на испанците продължи с пълна сила, но те така и не успяваха да пробият перфектно подредената защита на италианците. В последната минута на редовното време това бе на път да се случи и Жерар Пике се озова фронтално пред Буфон и насочи топката към врата, но италиантският страж за пореден път демонстрира класата си и спаси.

    В първата минута на продължението играчите на Антонио Конте се възползваха от празните пространства в тила на Испания и при перфектна контра атака Дармиан с помощта на рикошет в крака на защитник на иберийците асистира на Грациано Пеле, който сложи точка на спора.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини