Huawei ще конкурира Android със своя мобилна платформа

Компанията Huawei е започнала разработка на своя мобилна операционна система. Желанието на производителя на смартфони е да да намали зависимостта си от Android, като има своя алтернатива, съобщава изданието The Information.

За целта Huawei е наела бившия дизайнер на Apple Абигейл Боуди. Освен по новата платформа, Броуди ще работи и по подобряването на дизайна на интерфейса за Android, който Huawei разработва. Целта на компанията е да се отличи от конкурентите си със свой стил и това да й помогне за желаното развитие на западните пазари.

Huawei е третият по големина производител на смартфони след Samsung и Apple, като по-голямата част от продажбите на компанията се генерират в Китай. Тя обаче няма особено големи позиции в САЩ и Европа въпреки голямото си желание за експанзия в тази посока.

Samsung също има подобен подход. Компанията разработи платформата Tizen, но тя така и не се превърна в реален конкурент на Android. Проблемът е най-вече липсата на приложения за нея, както и популярност - тя се използва само от Samsung, при това за малко устройства.

Подобни предизвикателства очакват и Huawei. Броуди коментира пред изданието, че първата й работа е да подобри дизайна на интерфейса за Android, който има "болезнени точки". Тя смята, че Huawei може да изгради "водещата в света, най-добре развита и лайфстайл ориентирана екосистема, без да й се налага да копира Apple".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини