МВР предупреждава деца и водачи за поведението им на пътя през ваканционните дни

Служителите на МВР препоръчват децата винаги да избират места за игра, които са отдалечени от големите улици.

По традиция и тази година те се обръщат с препоръки към всички нас за повишено внимание през летните дни, за да избегнем нежелани инциденти.

Лятната ваканция е времето, което родители и деца, баби и дядовци чакат с нетърпение – се казва в препоръките на МВР - Планират се семейни екскурзии и пътувания дори извън пределите на страната. Децата отиват на лагери или почивки със съученици и се учат на самостоятелност. Познаването на правилата за движението по пътищата е част от важните уроци, които не бива да се забравят през ваканциите и отпуските.
Опитът показва, че именно ваканционните дни карат и малки, и големи да се чувстват по-свободни и безгрижни и това ги води като участници в движението по пътищата до несъзнателно допускане на грешки, които не биха допуснали при други условия в ежедневието си.


Освен да избягват игра до големи улици, за децата е добре да знаят как да ги пресекат. По възможност е добре да го правят в група, с някой възрастен и никога тичешком! Разбира се, трябва да спазват правилата за движение.

ОТКАЗВАЙ да се возиш на: стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от твои неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

Препоръките към водачите включват напомнянето, че детето не е „малък възрастен“ и не
трябва да очакват от него логично и адекватно поведение.; то не мисли за безопасността си, защото е подвластно на своите емоции в играта. Още при забелязване на деца на и край платното трябва да сме подготвени за предотвратяване на евентуална изненада.
Като характерни места, където внезапно се появяват деца, са посочени: спирките на обществения транспорт; сигнализираните пешеходни пътеки; паркираните автомобили; отсечки, преминаващи покрай паркове и градинки.
Ето още от препоръките на МВР към всички водачи:

  • Ако през платното притича дете, очаквай излизане на друго дете – се казва в информационния материал - Ако детето се колебае дали да пресече, по-добре намали скоростта, спри и му дай знак с ръка да пресече спокойно, но непременно погледни в огледалото за обратно виждане дали в този момент зад теб в съседната лента не приближава с висока скорост друг автомобил, чийто шофьор е решил да те изпревари. Той може да не е видял детето и може да го блъсне, затова подай разбираем за другия водач сигнал, че на пътя нещо се случва.
  •  Ако застигнеш група деца, които неправилно се движат отдясно по платното, с гръб към твоя автомобил, намали скоростта. Трябва да се убедиш, че те са възприели приближаването на автомобила ти. Подай къс сигнал с клаксона, за да съобщиш за приближаването си. Ако децата не реагират, повтори. Ако едно от тях обърне глава и види автомобила, това още не означава, че и останалите са го възприели. В последния момент някое от децата може да изтича на платното пред автомобила.
  •  Децата нелогично се плашат повече от по-големите, товарни автомобили, макар че са по-бавни, а не толкова от леките, които всъщност са по-опасни, защото се движат с по-голяма скорост. Ако си зад волана на лек автомобил, ти си в по-голям риск да блъснеш дете. Компенсирай тази опасност с по-ниска скорост.
  •  В малките градчета и селата много често неправомерно деца управляват каруци. Бъди много предпазлив. Макар каруцата да е спряла на кръстовището и да изглежда, че ще зачете твоето предимство, очаквай тя да потегли неочаквано и да ти затвори пътя.
  •  В населените места и близо до тях деца управляват мотопеди и съвсем неправомерно – мотоциклети, най-често стари, технически неизправни. Децата, които ги карат, в повечето случаи са неправоспособни и не използват предпазни каски. Често те предприемат най-неочаквани маневри: не спират и не пропускат превозните средства с предимство; правят неочаквани завои наляво. Заобикаляй ги със съобразена скорост.
  •  При застигане на деца на велосипеди (които обикновено не се движат едно зад друго, а в група) намали скоростта значително и ги заобиколи на възможно най-голяма странична дистанция в очакване някое от тях да направи внезапно завой наляво към автомобила ти. Бъди много предпазлив към деца, които се возят по две на един велосипед. Те са много нестабилни върху колелото, трудно пазят равновесие и не следват права линия, спират трудно и на дълго разстояние, може да паднат пред автомобила точно когато ги заобикаляш.  
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини