Португалия прескочи най-драматичната група, приказката на Исландия продължава

Изображение 1 от 3

    Португалия успя да прескочи груповата фаза на европейското първенство, след като завърши 3:3 с Унгария в голово шоу в Лион.

    В другия мач от група F сензацията Исландия отново изненада всички и победи драматично Австрия с 2:1 след гол в продъжението, макар че и равенство бе достатъчно на северняците да продължат напред.

    В крайното класиране Унгария завърши с пет точки, колкото имат и исландците, но с по-лоши показатели. Португалия завърши трета с три точки и без победа, но ще играе на осминафиналите като един от четирите най-добри трети отбора. Австрия пък завърши без точка и напуска турнира.

    Развръзката оформи и три осминафинални двойки: Англия - Исландия, Хърватия - Португалия и Германия - Словакия. От третите отбори шансове за класиране загубиха албанците.

    Португалците започнаха мача настъпателно, но не показаха никаква промяна в сравнение с първите мачове. Безидейните им атака бяха наказани в 19-ата минута, когато с първото опасно положение в двубоя Унгария откри резултата. След лошо изчистване на защитата топката попадна в Золтан Гера на дъгата на наказателното поле. 37-годишният нападател овладя на гърди и прати с плътен шут топката в долния десен ъгъл.

    След попадението португалците се опитаха да наложат сериозен натиск, но унгарците бяха перфектно групирани и рядко оставяха свободни пространства за нападателите на съперника. Продължителното владеене на топката от иберийците обаче доведе до пропукване в отбраната на маджарите.

    Няколко минути преди почивката в един от малкото случаи, в които Кристиано Роналдо подаде, вместо да стреля, падна изравнителното попадение. Звездата на тима изведе по конец Луиш Нани отляво в наказателното поле, който от малък ъгъл прати топката покрай вратаря за 1:1.

    След почивката започна същинската част на шоуто. Две минути след подновяването на играта Балша Джуджак се разписа от пряк свободен удар, като принос за гола имаше и рикошетът в стената, който промени посоката на топката и изненада вратаря Руи Патрисио.

    В 50-ата минута обаче португалците отново изравниха след невероятно изпълнение на Роналдо. Португалецът бе намерен отлично от Жоао Марио в наказателното и с пета прати топката в мрежата. Радостта му обаче не трая дълго, след като само пет минути по-късно Джужак за трети път изведе Унгария напред.

    Той стреля от границата на наказателното поле и отново рикошет му помогна да прати топката в мрежата. Головата престрелка продължи и след седем минути Роналдо отново се разписа, този път с глава след перфектно центриране на Рикардо Куарешма.

    Още в ответната си атака унгарците бяха на път отново да поведат след страхотна своя атака, която обаче завърши с шут на Акош Елек, срещнал левия стълб. В следващите минути темпото падна, но португалците бяха по-активни и непрестанно атакуваха. Това продължи до края на мача, но нови голове не паднаха и така равенството се запази.

    Другият мач от групата между Исландия и Австрия също предложи много емоции, въпреки че не беше толкова резултатен. Северняците можеха да поведат още във втората минута, но изстрел на Йохан Гудмудсон срещна гредата. Те все пак откриха резултата в 18-ата минута, когато Арон Гунарсон създаде опасност със силно изпълнение на тъч. Кари Арнасон свали с глава към Йон Дади Бодварсон, който опъна мрежата на австрийците.

    В 36-ата минута при наглед безобидна ситуация Ари Скуласон задържа за ръката Дейвид Алаба в наказателното поле и съдията отсъди дузпа. Изненадващо зад топката застана Александър Драгович, чието изпълнение обаче бе прави в левия страничен стълб. Пропускът на практика бе повторение на пропуснатия от Роналдо наказателен удар от първия мач на исландците.

    След почивката австрийците започнаха активно и Дейвид Алаба отправи опасен шут, но шпагат на защитник в последния момент го спря. Веднага след това и Исландия показа зъби, но красив изстрел на Гилфи Сигурдсон от движение мина на сантиметри от дясната греда.

    В 60-ата минута Алесндро Шопф направи страхотен самостоятелен рейд, който завърши с изравнително попадение за австрийците. Исландците отговориха с опасен шут на Сигурдсон, който вратарят трябваше да избива.

    До края Австрия напълно доминираше, но пропуски направиха Шопф, Марк Янко и Алаба. При финалния си щурм защитата на австрийците се оголи и Исландия стигна до гол на Траутасон в четвъртата минута на продължението, който донесе първата победа на северняците на голям форум.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини