Регистрирайте се на сайта на МВнР преди да тръгнете в чужбина, зове външният министър

Българските граждани, които пътуват в чужбина, да отделят няколко минути и да се регистрират на сайта на МВнР, призова външният министър Даниел Митов пред БНТ.

"Рубриката: "Пътувам за..." дава практическа формула българските консулства и дипломатическите представителства да реагират при извънредни ситуации. Много би ни помогнало, ако всеки български гражданин ползва тази услуга - да прецени степента на риск, да остави контакти за връзка със себе си. Важно е да се погледнат и условията по визови режими, правилата за движение по пътищата", заяви външният министър.

Относно предизвикалата множество спорове инициатива на Румъния за създаване на флотилия между Румъния, Турция и България в рамките на Черноморското сътрудничество, Митов обясни, че това е част от дълъг разговор, започнал на срещата на Върха на НАТО на Уелс.

След анексирането на Крим от страна на Русия бе внесен тежък дисбаланс в Черно море, каза външният министър. "Сега в Черно море границите са неясни, има струпване от Русия в Кримски полуостров и Черно море, това води необходимостта НАТО да балансира. Правителството ни винаги е било отговорно към националната сигурност на страната. Това винаги е било под формата на учения и трябва да продължи. На акваторията на Черно море действа Конвенцията от Монтрьо, която ограничава присъствието на военни кораби", припомни Митов.

Според него това ограничава регионалните формати. "Разговорите продължават и след Срещата на върха на НАТО. Никой няма намерение да напада никого, да воюва с когото и да било. Това е сигнал, че всеки един натовски съюзник трябва да бъде защитен. Да се подчертае, че България ще си пази възможностите за преговори, които да доведат до разумен формат в Черно море", обясни външният министър.

Той припомни отговорността на българското правителство да осигури националната сигурност през съюзническия формат в Черно море.

Припомняме, според Конвенцията от Монтрьо през мирно време преминаването на бойни кораби трябва да бъде заявено по дипломатически път, по правило осем дни преди това. Военни кораби на държави, които нямат брегове на Черно море, могат максимално до 21 дни да останат в Черно море. Според точка 11 и 14 от договора от Монтрьо, бойните кораби на държавите, които не граничат с Черно море, не могат да надхвърлят 15.000 тона. 

Външният министър обясни и какво се очаква от предстоящата среща на Върха на НАТО. На тази среща (водещият на Българската национална телевизия и външният министър Даниел Митов ползваха думата "summit" в ефира на обществената медия - б.р.) във Варшава 7 и 8 юли, България ще подчертае, че Източният фланг на НАТО е толкова важен, целият фланг трябва да бъде разглеждан като едно цяло, каза Митов.

Относно решението на правителството за закупуване на два патрулни бойни кораба, Митов бе категоричен, че Българската армия има нужда от модернизация. "Говорим за кораби, за ВВС, за всеки един аспект от модернизацията. Нищо няма да стане изведнъж. Сигурността и отбраната на българската държава е един от първите приоритети. Икономиката и развитието са проекция на средата за сигурност", изреди дипломат номер 1 на България.

Относно осуетяването от страна на Турция на процеса на реадмисия - това, че те не приеха 200 души от България през миналата седмица, в Люксембург в Съвета на външните министри на ЕС е внесена допълнителна точка. "Този въпрос трябва да се обсъжда цялостно, реадмисия не е между България и Турция, а между ЕС и Турция", заяви Митов.

Той направи преглед на случващото се в последните седмици това - турският парламент е ратифицирал споразумението, очаква се Министерският съвет на Турция да приеме технически как ще се спазва решението. "Според нас споразумението е вече в сила. Едно от условията за получаване на визова либерализация (на Турция - б.р.) е изпълнение на споразумението", каза Митов.

Проблемът не е само български, други държави също са се опитали нееднократно да върнат хора и се е получило същото. Ситуацията по границата е спокойна, миграционният натиск не е увеличен, продължаваме сътрудничеството си и с република Гърция, която е с много високо ниво, обясни външният министър.

Той каза, че едно са междудържавните отношения, друго са престъпните мрежи. Трафикантите на хора имат своите мрежи от държавата по произход до крайната дестинация.

"Трябва да ползваме кризите, за да постигнем по-голямо ниво на интеграция. Фронтекс и създаването на истинска европейска полиция са двата елемента, които може да осъзнаем. Отговорността трябва да е споделена и солидарност. Фокусът трябва да е върху външните граници", обясни външният министър.

Европа ясно казва каква е ситуацията какво може да направи и какво не може да изпълни. Република Турция има капацитет да се справи с миграционния натиск, заяви Митов

Той е категоричен, че хората бягат не само от война. Хората бягат и от корупция, от нефункциониращи системи. Взаимоотношенията с трети държави - не само трябва да формулира пътеки за системи, гранични системи за по-добър контрол, а и да се инвестира в системи за добро управление. Може да се изградят много училища, пътища - добра инфраструктура и да дойде една партия, която да предизвика война. Трябва да се инвестира в механизми за добро управление, категоричен е Даниел Митов.

По въпроса за предстоящия референдум във Великобритания за излизане от ЕС, дипломат номер 1 на България заяви: "Трудно е да си представим ЕС без участието на Обединеното Кралство в него. Това е ясно на всички. Нацията е измислила това понятие здрав разум, надявам се, че здравият разум ще надделее (за оставане на Великобритания с ЕС - б.р.). ЕС не бива да попада в ситуация на ефект на доминото".

За България, Митов е категоричен - "Ние сме членове на ЕС и на НАТО. Важно е държавите да излъчват единство и да проектират това единство отвъд себе си. Не са ни нужни баланси извън Брюксел и Вашингтон. ЕС и НАТО за нас са основата, те правят България по-силна".

Без да назовава термина "Европа на две скорости", нито да пояснява правата и задълженията ни като членове на ЕС, Даниел Митов обясни, че искаме равноправие с останалите страни по отношение на предстоящото споразумение на ЕС с Канада.

"Нашите канадски колеги и приятели трябва да разберат, че с подписването и ратифицирането на търговски споразумение между ЕС и Канада българи и румънци няма как да бъдат третирани по различен начин. Имаме ясна позиция, че докато България и Румъния не получат визова либерализация, няма как да продължим споразумението между ЕС и Канада. Следващия месец тук идва и техническа мисия. Няма как аз да обясня защо българските бизнесмени няма да ползват облекчения, а другите ще ползват", допълни Митов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини