Цацаров иска допълнително пари за граничните прокуратури и съдилища

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от Пленума на ВСС отпускането на допълнително финансови средства и осигуряване на кадрови ресурс за граничните прокуратури и съдилища. Става въпрос за районите Царево, Малко Търново, Средец и Елхово, които са изключително натоварени във връзка с мигрантския натиск на границата ни с Турция и Гърция. Там са се увеличили наказателните производства за нелегално преминаване на границата и каналджийство. 

Прокурорите и съдиите в граничните райони работят в условията на високо натоварване и напрежение – не достигат разследващи полицаи, има недостиг на съдии и прокурори, се посочва в съобщение от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура (ВКП). Само на 16 юни 2016г. в Районните прокуратура и съд на Царево са разгледани и решени 27 производства за нелегално минаване на границата. Делата били решени само в рамките на 48 часа, като разследването по тях е било направено от един разследващ полицай и трима прокурори от Царево, единият от които командирован от Бургас. Делата са свършени от двама наказателни съдии от Районния съд в Царево.

Въпреки отличната координация между органите на гранична полиция, прокуратура и съд до момента, ситуацията изисква бързи и общи решения от Висшия съдебен съвет. Необходимо е създаване на условия за нормална работа в граничните райони - увеличаване броя на магистратите и служителите, поемане на командировъчни разходи за пътуване и т.н. Следва да се предложат конкретни мерки и на други държавни органи – напр. Министерство на вътрешните работи - ГД“Гранична полиция“. Главният прокурор предлага вземането на решения по тези въпроси да се извърши в срок до 15.07.2016г., за да се гарантира нормален работен процес и по време на съдебната ваканция, се посочва още в съобщението.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини