Кметовете ще дават жилище и финансова помощ на бежанци

Кметовете на общини ще имат нови правомощия, свързани с интеграцията на чужденци, получили международна закрила или убежище у нас. Това става ясно от публикуван за обществено обсъждане проект на наредба за интеграция на чужденци.

Според текстовете ѝ местната власт ще има задължения по настаняване в жилище на чужденци и техните семейства, както и за предоставянето на "материална или финансова помощ за посрещане на основни битови нужди". Това обаче ще става след подписване на споразумение за интеграция, в което трябва да присъства и индивидуален интеграционен план, който ще се изготвя от Държавната агенция за бежанците. 

Кметовете на общи също така ще имат задължения да вписват чужденците в регистъра на населението, ще им съдейства за издаване на български документи за самоличност и за избор на личен лекар, като ще заплаща здравни осигуровки на всеки чужденец, сключил интеграционно споразумение. Чужденците ще могат да се записват в местните бюра по труда и при необходимост - насочвани към социалните служби. Кметовете ще трябва да контролират за задължителната предучилищна подготовка и училищна подготовка на децата и учениците до 16-годишна възраст, както и да организират обучението по български език. 

Общината също така ще предоставя месечна помощ за деца, записани в подготвителна група за задължителна предучилищна подготовка, като размерът ще се определя всяка година в държавния бюджет. 

Средствата за изпълнение на интеграционни проекти ще се отпускат по линия на европейските фондове,  Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, оперативни програми по Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд, Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, по линия на международното и национално финансиране. 

Споразумението с чужденец ще може да се прекратява, ако той не изпълнява задълженията си по него, системно нарушава обществения ред, откаже да приеме предложената му работа или включването му в програма за заетост и обучение. 

По силата на тази наредба Чужденците с предоставено убежище или международна закрила след 1 януари 2014 г. ще могат да поискат сключване на споразумение за интеграция до три години след получаване на решението, с което се предоставя убежище или международна закрила.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини