БСП-София: Речта на Плевнелиев пред ЕП граничи с национално предателство

Столичните социалисти определиха речта на президента Росен Плевнелиев пред Европейския парламент като граничеща с национално предателство.

Това е поредна провокация срещу националната ни сигурност и мира в Европа, се казва още в текста, разпространен от пресцентъра на БСП-София. 

Без каквито и да било аргументи Плевнелиев заяви, че Кремъл е против ЕС и иска да го разруши отвътре. Особено е „възмутен“ г-н Плевнелиев, че Русия говори за нова студена война, че Путин настоява за „нов баланс в света”, за замяна на еднополюсното господство на САЩ с многополюсен свят в името на мира и демокрацията, че вижда опасност за Русия в политиката на НАТО да обгражда Руската федерация с военни бази и антируски режими в съседни държави, пишат от БСП-София. 

Според тях "заетата от Плевнелиев позиция „Крим е украински“, не е позиция на държавата България. България е парламентарна, а не президентска република. Народното събрание няма подобна официална позиция за Крим. Недопустимо е Плевнелиев да представя своите лични виждания като официални за държавата ни".

В речника на Плевнелиев неслучайно липсва думата „суверенитет”, която би трябвало да е крайъгълен камък на националната ни външна политика. Същевременно в речта си той поставя в изолация редица страни - членки на ЕС, защото не приемат указанията на Вашингтон-брюкселската бюрокрация за продължаване на санкциите срещу Русия. Нима Италия, Гърция, Унгария, Австрия, Словакия, Кипър, Чехия и Франция са „гробокопачи“ на Евросъюза?, питат риторично от БСП в столицата. 

Подобно поведение от страна на държавния глава ни прави заложници в отношенията между Запада и Русия. То торпилира възможностите за градивни взаимовръзки между България и Русия, вреди на националните интереси на страната ни. Българската икономика има нужда от руските пазари, българският туризъм има нужда от руските туристи, а българската индустрия и битови потребители все още нямат алтернатива на руския газ. България и българският народ са изконно свързани с Русия - исторически и културно. Градският съвет на БСП - София категорично се противопоставя на антибългарската, граничеща с национално предателство позиция на президента Росен Плевнелиев, се казва още в текста на столичната организация на партията. От нея призовават "с предстоящата предизборна кампания за президент и вицепрезидент да се постави началото на конструктивен общонационален диалог в името на една нова, достойна и работеща за България външна политика".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини