Георги Георгиев: Ние организираме фестивала, душата на хората трябва да им подскаже да дойдат

Изображение 1 от 2

    Георги Георгиев е димитровградчанин, на 35 години. Със силата на патриотизма и вярата си той е инициирал няколко родоблюбиви и богоугодни дела, с които е известен в родното си място – неделно хоро - „Хора за хората“, кухня за бедни, фестивала „Угар“...

    Тази година е решил да пренесе фестивала на поляните под връх Драгойна.

    Т.К.: Защо Драгойна. Откъде ти хрумна тази идея?

    Г.Г.: Бях на село и се разтършувах в книгите на баба ми. Там попаднах на една за Ангел войвода. На корицата беше нарисуван войвода, а разказът за него ме увлече. Когато прочетох за върха се качих на блока, в който живея и го открих. Забелязах го, той се оказа царствен. Величествен, лесно забележим, прилича на пирамида. Където и да отидех лесно го откривах. Веднъж, пътувайки за Пловдив, го мярнах от цариградския път. И в този момент реших – там ще е. Организирах „Вкореняване“ - изкачване на върха и запознаване с мястото. Когато се качих, видях в ниското беседка и широка поляна и избрах мястото за сцената.

    Т.К.: Колко човека се ангажирани с подготовката?

    Г.Г.: Много. Най-напред поисках разрешение от кмета Ангел Папазов. С него беше и зам.-кмета Юлиян Димитров. Бяха доста отзивчиви, приеха идеята присърце. Вчера отново се срещнах с тях. Дадох им писмата, а те поехаангажимента да уведомят в институциите. Запознах се с хора, готови да помагат, инициативни, с идеи, добри организатори.

    Т.К.: Какво да очакваме от „Угар“?

    Г.Г.: Фестивалът ще започне с молебен за България. Изпратил съм покани до различни формации за народни танци и народни песни. За съжаление от Първомай няма нито едно потвърждение, но имаме желаещи да участват от няколко читалища от Димитровград, Пловдив, Хасково– танцови формации, певчески състави, „Тъпани и гайди“. Грамотите, които ще получат ще носят точки при кандидатстван за финансиран от МК. Така че, ще има надпяване и надиграване. „Орионбенд“ - Хасково ще свири, за да извием хоро около голям лагерен огън първата вечер. Идеята е да преспим на поляните. Нощта е веднага след пълнолуние, така че ще осветено. Сутринта подготвяме пилатес събуждане с инструктор Росица Запрянова. Посрещане на изгрева. Надиграването ще продължи през целия ден. Втората вечер ще се включи НФА „Филип Кутев“, нестинари от Странджа, ще извършим и нашия специален ритуал „Угар“. Веселието ще продължи с оркестър „Топлика“.

    Т.К.: Програмата на фестивала е доста богата. Кое трябва да привлече хората да дойдат?

    Г.Г.: Ние сме направили фестивала. Ако хората нямат отвътре силата и желанието да дойдат, ние не можем да ги накараме. Това трябва да е в сърцата им. Душата трябва да им даде сигнал. Не трябва да очакват и да получат нещо наготово. Те трябва също да участват в „сътворението“ заедно с нас. Затова очакваме гостите да дойдат с ризи от носии, но ще ги посрещнем както и да са облечени. Имаме спонсори – основно димитровградски и пловдивски фирми, но очакваме хората сами да финансират събитието – входът за два дена е 10 лв, но за деца и пенсионери е безплатен.

    Т.К.: Има ли кауза, на която е посветен фестивалът?

    Г.Г.: Фестивал „Угар“ е посветен на свети Илия и затова се провежда в дните веднага след църковното честване. Аз винаги преследвам много благотворителни каузи. Ако след провеждането на фестивала останат средства, заедно с останалите организатори ще преценим къде те ще отидат.

    Интервю на Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      До
      ДОБРОЖЕЛАТЕЛ
      3 0
      20:30, 14 юни 2016
      На фона на Ангел войвода и 140 години от Априлското въстание, горещо препоръчвам трилогията на Яна Язова "Балкани".Това са прекрасните исторически романи "Левски", "Бенковски" и "Шипка".
    • 2
      Ни
      Николка
      0 0
      23:16, 14 юни 2016
      Браво Жоре! Благословен да си! С теб сме!
    Последни новини