Мачовете днес: Исландският Давид срещу португалския Голиат

Изображение 1 от 4

    Последният от големите фаворити на европейското първенство - Португалия, започва участието си в турнира днес.

    Воденият от суперзвездата Кристиано Роналдо тим ще има на пръв поглед лека задача срещу абсолютния дебютант на голям форум Исландия.

    Срещата на стадион "Жофроа-Гишар" в Сент Етиен започва в 22.00 часа и ще бъде излъчван по БНТ1 и БНТ HD. В другия двубой за деня от същата група в 19.00 часа един срещу друг ще се изправят Австрия и Унгария.

    В последните над 20 години Португалия е един от традиционните участници на европейски финали и отборът не е пропускал първенството от 1992 г. насам. От тогава иберийците винаги преминават успешно през груповата фаза, а при домакинските финали през 2004 г . стигнаха до финала. Отборът вече се превърна и в един от фаворитите, благодарение на силното поколение, водено от Кристиано Роналдо.

    В квалификациите Португалия попадна в една от най-леките групи, която, освен че беше само с пет отбора, беше и в състав Албания, Дания, Сърбия и Армения. Въпреки това португалците стартираха с шокираща домакинска загуба от Албания. До края на кампанията отборът беше непоколебим и записа седем поредни победи, но всички те бяха с по един гол разлика, а две дойдоха в продълженията.

    Безспорната звезда и двигател на отбора е Роналдо и очакванията към него винаги са огромни. Последният му сезон в "Реал" (Мадрид) не бе от най-добрите и въпреки че вкара десетки голове във всички турнири и спечели Шампионската лига (победното попадение при дузпите във финала бе негово), медиите и феновете често изтъкваха, че попаденията му са без тежест.

    Най-големият стимул за Роналдо обаче е критиката, без значение градивна или не. Националният селекционер Сантош заяви след контролата с България (0:1), в която Роналдо пропусна дузпа, че той "пази головете си за европейското".

    Исландия се превърна в голямата изненада в квалификациите и шокира всички с класирането си. Островитяните излязоха от група с Чехия, Турция, Холандия, Казахстан и Латвия и са дебютант на голям форум. Те записаха само две загуби, а у дома останаха непобедени. Това обаче е напълно логичен завършек на развитието на исландците през последните няколко сезона.

    Исландия няма изявена звезда в редиците си и безспорно най-силното оръжие на тима е отборната игра. Впечатление прави, че въпреки скромния човешки ресурс на страната, в отбора има играчи от водещи първенства като френското, германското, руското и италианското. Най-много обаче са представителите на шведското, което гарантира страхотна физическа подготовка и готовност за борба по целия терен.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини