Експерт: Продаваме оръжие в Сирия, може да станем обект на терористична атака

Войната в Сирия се води с българско оръжие. То се ползва от т.нар. умерена опозиция. Това става ясно от видеоклип, разпространен от сирийските бунтовници, на които се вижда етикета на оръжието.

О.з. полковник Славчо Велчев обясни, че понятието умерена опозиция съществува в умовете на вашите колеги и страните по конфликта САЩ и Турция. Това са хора, които воюват и причиняват смърт – там умереност няма. Всичко останало, което е война на терен се нарича воюващи противостоящи страни. И се оказва, че български фирми доставят оръжието, това не е българската държава.

Славчо Велчев обясни ситуацията така: "Това е пратка за нуждите на министерството на отбраната на Саудитска Арабия. Тази пратка е доставена от българска фирма, тя има своя лиценз от Министерството на икономиката, че е подала документи с искане за пренасяне на тази пратка, че другата страна – превозвачът, е подал документи чрез българското посолство за извозване на пратката, прелитане и кацане на самолета.

В случая става въпрос за потребител министерство на отбраната на Саудитска Арабия. Пазарът на оръжие в района на Саудитска Арабия е монополизиран от САЩ, които сключват договори с тези наши фирми и без тях не може да бъде продавано директно. Такъв беше случая в Анево, когато се извършваха изпитания на такава американска фирма с представители на наша българска частна фирма", обясни още Велчев.

"Важното е, че тези пратки отивайки в Саудитска Арабия не остават в Саудитска Арабия, тъй като образците в Саудитска Арабия не кореспондират с производството тук, те са предназначени за райони на същински Близък Изток или за Йемен. Повечето пратки се извозват от самолети на ВВС на Йордания, кацат тук и затова от йорданското посолство подават съответния документ в българското посолство, в случая мисля, че е в Букурещ и от там кацат – минават по суша през Йордания, минават сирийската граница и там се разпределят и отиват при умерените бунтовници и след дни може да попаднат в ръцете на ислямистките групи. Това оръжие се изнася със знанието на българската държава, не бих казал с участието ѝ - със самолети, които кацат на летище София но ги паркират на правителствената стоянка. Има случаи когато големи количества оръжие пренощуват в хангари на летище София, което представлява определена опасност. МВнР дава съгласие за експедиция на пратката."

Според Велчев това е печеливш бизнес за американските и българските частни фирми. Той съобщи още, че една от пратките е била проверявана от ДАНС, така че от края на март и началото на април пратки не е имало, но от есента на 2015 година до април 2016 година български фирми са изнесли над 2 хил. тона оръжие и боеприпаси. Това е нормално като количество, според експерта.

Опасността е когато представители на организации и групировки с възможности за сериозни терористична дейност започнат да бъдат поразявани с наши оръжия и разберат, че са български - там пише номерът на завода и тогава може да се мотивира желание на смърт да се отвърне със смърт и да бъдем обект на терористична атака, смята Велчев. Затова нашите политици трябва да се замислят за контрола на тази търговията, която от по документи е законна, дали трябва да продължи особено след като лидера на ИД отправи призив за атаки в европейски държави „по гражданските цели, защото там най- много ги боли", предупреди Славчо Велчев.

Седалището на фирмата "Ахелой Опим" ООД, за която говори Велчев, е на бул. "Янко Сакъзов" в София с един от собствениците Мартин Дянков, който не пожела да говори с екипа на bTV.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини