Вътрешният министър допуска смяна на областни директори на МВР

В МВР има система за комплексна оценка на работата на дирекциите на годишна база и това, че има слаби показатели в тези дирекции трябва да се анализира и тогава да се даде цялостната оценка. Няма проблем в МВР там, където областните дирекции нямат добри резултати, техните началници да бъдат сменени. Така вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова коментира в неделя пред БНР препоръката на премиера Бойко Борисов за смяна на полицейски началници в областните дирекции, които не отчитат добри резултати.

Само преди една седмица това се случи в две областни дирекции - в Добрич и Разград. Това е нормалната работа и тогава, когато толкова активно и динамично работиш, трябва да се постигат резултати. Прав е премиерът – ще видим защо тези резултати са слаби там, каза Бъчварова.

Сегашната полицейска реформа би спестила минимум 65 милиона лева годишно, които ще бъдат дадени за ефективна полицейска работа, ако реформата в МВР бъде приета от парламента, заяви тя по повод приетия тази седмица на първо четене проектозакон.

По думите й те ще преструктурират вътрешно системата и ще я направят по-гъвкава и окончателно ще разделят положения труд от служителите на реда на три категории. Всички предлагани мерки ще доведат до оптимизиране на разходите и ще подобрят условията на работата и на стимулите за заплащане.

Предложенията, които правим във връзка с обезщетенията, ще влязат в сила след повече от десет години, но това се прави сега, за да е ясно на хората, които ще влязат в системата на МВР каква перспектива им се дава, каза вътрешният министър. Финансово МВР генерира непрекъснато дефицити, а нашата амбиция е тези дефицити да започнат да намаляват през годините чрез по-добра вътрешна организация, добави тя.

Относно проектозакона за тероризма Бъчварова посочи, че в Европа има няколко нови закона, които са доста по-крайни. Тя изрази очакване преди началото на лятната ваканция на парламента законът да бъде приет, защото най-важно в критична ситуация е всеки да знае какви са разписаните му отговорности.

Миграционният натиск на моменти  е изключително слаб, на моменти се усилва, но не е прекъсвал и е по-нисък в сравнение със същия период на миналата година, каза вицепремиерът.

Тя отрече информацията, че нейната кандидатура е определена за вицепрезидент в кандидатската двойка на ГЕРБ за президентските избори и отказа коментар по огласеното от Цветан Цветанов, че ГЕРБ е готов с кандидатурата си за президентската надпревара.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини