Световната банка одобри проекти за повишаване на жизнения ни стандарт

Бордът на изпълнителните директори на Световна банка одобри днес два проекта на обща стойност 142 млн евро, насочени към укрепване на интеграцията на България в Европейския съюз и повишаване на жизнения стандарт в страната.

Подкрепата за България е в рамките на Стратегията за партньорство, приета от Борда през юни 2006 г. Българската икономика бележи стабилен растеж от 2000 г. насам. По-нататъшното увеличаване на производителността на труда и заетостта е от жизнено значение за постигане на устойчивост на растежа, намаляване на разликите в доходите и улесняване на конвергенцията с другите държави-членки.

Заем II за Институционална реформа в социалния сектор - Политики за развитие (SIR DPL II), с участие от страна на Световна банка в размер на 102 млн евро, ще подпомогне, "за да се ускори сближаването с европейските й съседи", казва Орсалия Каландзопулос, Директор на Световна банка за Централноевропейските и Балтийските страни.

Каландзопулос заяви още, че "за България е изключително важно да инвестира в своя човешки капитал. Международният опит показва, че един от стълбовете за постигане на сближаване е добре функциониращият пазар на труда, както и по-ефективните социални услуги, достигащи до цялото население".

Тя добави, че "в тези бурни за световните финансови пазари времена поддържането на скоростта на реформите е още по-належащо, а подкрепата на Световна банка за програмата на реформи в образованието, здравеопазването и социалния сектор придобива още по-голямо значение".

Помощта на Световна банка е насочена главно към предоставяне на стратегически консултации на правителството по продължаващите реформи, например за: създаване на по-добри възможности за отделни лица за участие на пазара на труда, подобряване на институционалната рамка за дружествата за започване на нов бизнес и назначаване на работници и служители, както и за повишаване мобилността на работната сила.

Наред с това за повишаване капацитета на образователните институции за оценяване качеството на образованието, за използване на информацията основно за подобряване на образователната система, за изготвяне на план за преструктуриране на болничната мрежа и за разработване на по-добра система на закупуване и реимбурсиране на лекарства.

Проектът за социално включване, подкрепен от Световна банка с 40 млн евро, ще подобри предучилищната подготовка на деца на възраст под 7 години. Проектът е насочен главно към маргинализирани семейства и такива с нисък доход (включително деца с увреждания и други специални нужди).

Въпреки засиления през последните години икономически растеж и нарастващия жизнен стандарт, продължават да съществуват райони на бедност и маргинализация, включително сред ромското малцинство. Децата от бедни семейства са изправени пред далеч по-голям риск от ранно отпадане от училище, в сравнение със средностатистическото българско дете, като често това става след 4-ти клас на началното училище.

Една от причините за ранното отпадане е, че децата не са напълно подготвени дори за първи клас, до известна степен и поради факта, че много малко деца от бедни семейства посещават детска градина.

Световният опит показва, че програмите за образование в ранна детска възраст са най-ефективната мярка за засилване на социалното включване.

Проектът за социално включване подкрепя още иновативни програми за пред-училищна подготовка, включващи услуги за подобряване на родителските умения, консултации за родители и мерки за насърчаване на участието на деца от бедни семейства в предучилищни програми.

"Социалното изключване води до значителни икономически разходи за България, ето защо има здрав икономически смисъл да бъдат взети мерки за борба с изолацията още сега", казва Флориан Фихтъл, постоянен представител на Световна банка в София.

"И което е още по-важно, България губи производителна човешка сила, което не можете да си позволите, имайки предвид демографския срив в страната. Ето защо е важно да се справите със социалната изолация стратегически, в самото начало на човешкия живот, чрез програми в ранното детство. Засилването на производителността и човешкия капитал е част от дългосрочната програма на България и е ключов елемент за сближаването на стандарта на живот с този на съседите от ЕС", допълни Фихтъл.

Заемите са планирани в Стратегията за партньорство с Република България (2006-2009), рамков документ, формулиращ подкрепата на Световна банка, насочена към:

Поддържане на макроикономическа стабилност чрез разумна икономическа политика и изграждане на бизнес среда, благоприятстваща привличането на инвестиции, необходими за висок икономически растеж.

Повишаване на производителността чрез инвестиции в човешки капитал и модернизация на съответните институции.

Предоставяне на ефективни социални услуги с цел привличане за участие в обществото на бедни, уязвими и други социално изключени групи.

Одобрените проекти са със срок от 17 години с петгодишен гратисен период.
Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини