Средновековни кралски рецепти в Интернет

Ръководителят на библиотеката „Джон Райланд" към университета в Манчестър съобщи, че ще публикуват в Интернет готварската книга „Forme of Cury". Тя съдържа рецепти, използвани в двора на английския крал Ричард ІІ, които са записани през 1390 година. The Guardian съобщава, че в средновековната кулинарна книга могат да се открият указания за приготвянето на 205 блюда, много от които отдавна са забравени.

Книгата ще бъде интересна не само за гастрономите, но и за историците, тъй като в нея се упоменават освен обичайните за Англия съставки, но и скъпоструващи чуждестранни подправки – като маслиново масло, карамфил, индийско орехче, кардамон, джинджифил.
Освен това могат да се прочетат рецепти за ястия от месо от кит, тюлен, чапла, жерав и дори делфин.

Заглавието "Forme of Cury" е измислено през 18 век от антикваря Самуел Пег, който първи е публикувал свитъка с рецепти във вид на книга.

Библиотеката възнамерява да сканира и пусне в Интернет и други средновековни творби като най-ранното издание на „Кентърбърийските разкази" на Чосър, две поеми на Джон Лъдгейт Troy Book and Fall of Princes, както и 500-годишен превод на Библията на английски език.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини