Без трудов договор? По 15 000 лв. глоба за работодателя

Работодателите, които наемат работници без трудови договори, ще бъдат глобявани по 15 000 лева на човек. В момента санкцията за това нарушение е от 1000 до 1500 лева.

Това предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени от Министерския съвет, които ще бъдат обсъждани в парламента следващата седмица, съобщи заместник-социалният министър Лазар Лазаров.

Той, заедно с колегата си Димитър Димитров, председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов, шефа на Главната инспекция по труда Гълъб Донев и депутати от тройната коалиция представиха пакет от социални закони, с които стартира есенната сесия на 40-тото Народно събрание.

Също толкова висока, от 10 000 до 15 000 лева, ще бъде санкцията за всички нарушения по трудовото законодателство за неспазване на работното време на служителите и за неправомерно им ангажиране в извънработно време, уточни още заместник-министър Лазаров.

Той изреди и глобите за неспазване на здравословните и безопасни условия на труд.

Лице, което е заето в строителството, не ползва никакви предпазни средства - няма каска, няма обувки, няма никакво предпазно облекло, предлагаме с изменение да се глобява с от 100 до 500 лева.

За работодателя в момента санкцията е 1500 до 5000 лева, но ние предлагаме тя да стане от 10 000 до 15 000 лева, каза Лазар Лазаров.

Сред промените в Кодекса на труда са и увеличаване на правомощията на инспекторите, които вече ще заснемат с фотоапарати и видеокамери нарушенията в съответното предприятие и дори ще могат да го затварят, както и да изискват легитимация от наетите работници.

Снимковият материал ще служи като доказателство в съда, гарантира шефът на Главната инспекция по труда Гълъб Донев.

Други промени в кодекса на труда внасят утре група депутати от БСП, НДСВ и ДПС.

Промените целят приравняването на правата на заетите по временни трудови договори от агенциите за временна заетост с тези на безсрочни трудови договори, както и приравняване на заплащането им.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини