Елате с пижами и сънувайте наяве!

Четвъртата поредна Нощ на музеите и галериите ще събере всички арт сомнамбули в Пловдив на 26 септември. Този път тя се провежда под знака на вечната класика - пижамата - с призива: "Елате дори и с пижами и сънувайте наяве!".

С всяка изминала година това събитие се утвърждава като единственото от този мащаб в страната с все повече участници и динамична програма.

Още с първото си издание през 2005 Нощта възроди артистичния живец на Пловдив и привлече вниманието не само на изкушените от изкуството, но и на широката публика.

Съчетанието между увлекателна градска атракция и стойностни творби е печелившата формула, която привлича нови и нови почитатели.

След участието на Пазарджик и Стара Загора през миналата година сега Нощта се концентрира отново само в Пловдив. В 19.00 часа познатите артистични локации в града, както и неочаквани обществени пространства стартират своята нощна програма.

Повече от 30 музеи и галерии представят групови и самостоятелни изложби, подредени специално за Нощта.

Публиката ще може да види живопис, керамика, скулптура, фотографии, принтове, рисунки, карикатури, мултимедиини инсталации на някои от най-известните съвременни български автори и на чуждестранни гости, както и да общува на място с някои от тях.

В пъстрата програма са включени повечето познати изяви на творчеството. Експозициите са съпроводени от концерти, пърформанси, прожекции на филми, дегустации на вино, томболи, ревюта... Традиционните видове се представят редом с нови медии и изпълнения на живо.

Един от специалните акценти в таз годишното издание на Нощта е светлинният лабиринт "Корени" на гостите от Франция Софи Табаков, Лоран Субиз, Алекс Табаков, който ще бъде представен в Античния театър със съдействието на Община Пловдив, Френски културен институт, Център за антропологични и етносоциологически изследвания, Фондация Отворени Изкуства.

В събитието участва и 14. Седмица на съвременното изкуство в Баня Старинна - Пловдив с куратори Бетина Щайбрюге и Весела Ножарова, в която участват около 20 известни български и световни артисти.

Изкуството ще причаква под различна форма своята публика още на 15 необичани места в града - музикални клубове, площади, паркинги и дворове.

В картата на събитието със своя програма присъстват Държавният куклен театър, Драматичен театър - Пловдив, Лятно кино "Орфей", Синята къща, Книжарница "Магелан", новото "Artnewscafe", Читалище "Иван Вазов" и др.

Пълната програма ще бъде публикувана в началото на сепрември на http://gallery-night.info.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини