Гергов продаде ТV2

Компанията "Central European Media Enterprises Ltd." (CME) обяви, че се е споразумяла за придобиването от "Top Tone Media Holdings Limited" на 80% дял в две български телевизии.
Това са националната "TV2", стартирала през ноември 2007 г., и спортният кабелен канал "Ринг ТВ", съобщи американското издание на компанията U.S.Newswire.

Общата сума по сделката, която ще бъде платена в брой, се очаква да бъде около 172 млн. долара преди уреждането на дълговете и оборотния капитал, както и сумите на потенциални необявени задължения. Очаква се сделката да бъде приключена до две седмици.

Във връзка със закупуването CME ще подпише и консултантско споразумение с Красимир Гергов, собственик на ТВ2, който ще продължи да осигурява експертните си оценки и съвети за развитието на "TV2", "Ринг ТВ" и останалите медийни активи на "CME" в България, се казва още в съобщението.

Майкъл Герин, изпълнителен директор на компанията, коментира: "Тази покупка е важна стъпка в продължаващата експанзия на нашите операции в ефира на Централна и Източна Европа. Навлизането ни на българския пазар е първата нова територия за CME през последните 3 години и показва способността ни да продължим стратегията ни за разрастване в региона. Групата "TV2" с основен бизнес национална ефирна мрежа и поддържащи активи като кабелни канали е изключително подходяща за нашия мулти-телевизионен бизнес модел. Гледаме напред към навлизането в България, която има динамична икономика и бързо разрастващ се пазар на телевизионни реклами".

Адриан Сърбу, програмен директор на "CME", пък заяви: "Българският телевизионен пазар е доминиран от няколко основни играчи и аз силно вярвам в способността на "CME" да стане лидер там през следващите 5 години. Тази цел е постижима чрез развитието на местни програми, обединяване с румънски оператори и използване на нашите доказани умения и ноу-хау. Тази покупка е поредния "крайъгълен камък" в стратегията ни за разширение чрез Централна и Източна Европа".
Българският пазар на телевизионни реклами бе около 168 млн. долара през 2007 г. и се очаква да нараства с около 20% годишно през периода 2008-2012 г. "CME" е телевизионна компания с водещи мрежи в 6 централно- и източноевропейски държави с общо население около 90 млн. души - Чехия, Румъния, Словакия, Словения, съобщават още от компанията.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини