Милиардерът и най-невероятната яхта в света

Последната мания на милиардерите са яхтите. Световноизвестни личности от бизнеса се надпреварват, кой ще притежава най-ракошния и скъп плавателен съд.

Руският милиардер, основателят на банката МДМ Андрей Мелниченко се е сдобил с уникална яхта, която може да разрязва арктическите ледове и да прекоси Атлантика за по-малко то 7 дни, съобщи в "Сънди таймс".

Специалисти вече са определили яхтата на милиардера като "най-невероятната в съвременната история".

Яхтата е наречена "А" и отразява любовта на бизнесмена към съпругата му, бившата носителка на титлата "Мис Югославия" Александра.

По дизайн яхтата на стойност 200 млн. британски лири напомня едновременно на военен кораб от Първата световна война и на подводница. Остра като бръснач носова част, откриващи се като раковини отсеци за бързи катери, гладък корпус, който не позволява на пиратите дори и да си помислят да се покатерят на яхтата - всичко това е плод на фантазията на прочутия френски дизайнер Филип Старк.

"Технологически това е най-съвършената частна яхта в света с принципно нов дизайн, който й позволява да се движи със скорост 25 възела, без да образува вълни, първи образец на подобен дизайн морски яхти", казва представител на Мелниченко.

На яхтата е монтирана система за управление, разработена от компанията Rolls-Royce. Именно тя дава възможност на плавателния съд да се движи с невиждана за частните яхти скорост.

Вътрешността на яхтата е не по-малко луксозна и разкошна - прозорци от под до тавана, мраморни подове и вани, асансьор, спортна зала, трапезария за 16 души, сребърни украшения на стените, площадка за кацане на хеликоптери на палубата.

На яхтата има 6 апартамента за гости, така че собствениците могат да приемат едновременно до 14 близки или роднини. Освен това на "А" има достатъчно място за 37-членния екипаж и за петимата лични помощници на Мелниченко.

Абрамович, който доскоро бе собственик на най-скъпите и разкошни яхти сред руските олигарси, не възнамерява да губи своеобразното състезание. Той вече си е поръчал яхта за 240 млн. британски лири.

Става дума за "The Eclipse", която ще бъде не само най-скъпата и но и най-дълга частна яхта в света - 183,9 метра (с 66 метра повече от "А"), а теглото й ще е 13 000 тона.

Сред любителите на яхти в света е също един от основателите на компанията "Майкрософт" Пол Алън, чиято "Octopus" струва 126 милиона лири. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини