Човекът и машината ще се слеят, твърди учен пророк

Нова конференция ще обсъди какви рискове пораждат супер интелигентните роботи и по какъв начин човекът може да се слее с машината до такава степен, че повече да не бъде разпознаван като човек.

Едни от най-големите изследователски умове в света ще се срещнат за 4 дни в оксфордския университет в Англия за събитието "Global Catastrophic Risk Conference". Тази конференция е първата по рода си и ще има за цел да провокира дискусии и анализи за това как рисковете могат да доведат до края на човешкия живот или на Земята - такива, каквито ги познаваме днес.

Д-р Ник Бостром, който е директор на института Future of Humanity Institute в Оксфорд, ще бъде домакин на симпозиума. Самият той се страхува, че е възможно човечеството да създаде машина, която впоследствие да е способна да унищожи своите създатели, писа dailytech.com.
Бостром оглавява движение, наречено трансхуманизъм, което има за цел да следи за потенциални заплахи от развиващи се технологии, както и да възприема изцяло развиващи се технологии с цел обогатяване на човешкия живот.
Трансхуманистите се надяват един ден биотехнологиите, молекулярните нанотехнологии и изкуственият интелект да успеят да слеят човека с машината, произвеждайки хора с увеличени познавателни способности, които са по-силни физически и които са емоционално по-стабилни. Това ще доведе до ново еволюционно звено – постчовек. То ще се състои от по-висши от обикновения човек хуманоидни същества.

Самият Бостром описва идеите си, заявявайки, че трансхуманизмът иска да запази най-доброто у хората и дори да го увеличи. Последователите му ще започнат да използват науката и технологиите не само, за да управляват света около нас, но и за да модифицират нашата собствена човешка биология.

Промените ще настъпват много по-бързо и ще са по-значителни в сравнение с прекалено бавните изменения, които ще се случват в продължение на десетки хиляди години в резултат на естествения подбор но биологичната еволюция, обяснява Бостром.

Но докато трансхуманистите очакват с нетърпение това да се случи, то те не са сигурни кога технологиите ще достигнат нужното ниво на развитие, което ще позволи тези идеи да бъдат превърнати в реалност. Възможно това да се случи след 10 или след 100 и повече години.

Други учени обаче са много по-смели в своите предвиждания, заявявайки, че човекът и машината ще могат да се слеят след две десетилетия. Сред тях е д-р Курзвейл, който придоби популярност със своите предвиждания от 80-те години на 20 век, когато каза, че ще се появят устройства, позволяващи на слепите да четат текст, и че Интернет ще стане основно устройство за икономиката и в ежедневието. По това време хората са били много слабо запознати с технологиите.

Курзвейл е разработил нова технологична идея, наречена Singularity. Това е технология, която предвижда. Според учения, технологията ще се издигне до няколко десетилетия и ще бъде кулминацията в сливането на нашето биологично мислене и съществуване с технологиите ни.
Резултатът ще бъде свят, който ще остане човешки, но който ще излезе извън границите на биологичните ни корени. След Singularity няма да има разлика между човека и машината, както и между физическата и виртуалната реалност, добавя той.

Човечеството неизбежноще се доближи до Singularity, тъй като използва компютри, за да симулира процесите в реалния свят, а в същото време биологичните и медицинските технологии се сливат. Курзвейл вярва, че до 40-е години на 21 век синтетичният интелект ще бъде милиарди пъти по-напреднал дори от човешкия биологичен такъв, което ще направи мозъците ни да изглеждат остарели.

Ученият смята, че модерните генни терапии, изследванията за израстване на органи, усилията за спиране на стареенето на клетките, както и лекарствата с ензими са все примери за това как човекът и машината започват вече да се сливат. Развиващата се биотехнологична революция ще създаде хиляди чудодейни лекарства, позволяващи както забавяне на процеса на стареене, така и обръщане на процеса при смъртоносните болести от рода на сърдечните заболявания и рака.

Според Курзвейл, до 2020 година човешкото тяло ще е пълно с нанороботи. Един учен дори разработва заместител на червените кръвни клетки, познати като респироцити, които, ако бъдат изцяло подменени в кръвта, ще позволят на човекът да тича спринт на нивото на олимпийски бегач цели 15 минути, без да му се налага да спира или да си поема въздух. Това може да позволи на хората да бъдат като китовете – да стоят с часове под водата и да излизат на повърхността само от време на време.

Много други учени работят над наночастици и миниатюрни роботи за локализиране и разрушаване на ракови образования в човешкото тяло. А някои пациенти с Паркинсон вече разполагат с малки компютри с формата на грахови зърна, които са имплантирани в мозъка им с цел замяна на разрушените от болестта неврони. Новият софтуер за тези компютри може да се зарежда дистанционно, без да се налага хирургическа намеса.

Курзвейл смята, че последната стъпка преди създаването на Singularity, ще бъде произвеждането на ултра мощен изкуствен интелект, или супер интелект, който ще може да разреши и най-сложните проблеми на човечеството, сред които са разрушаването на околната среда, бедността и болестите.

Ученият обаче се опасява, че е възможно нещо да се обърка в процеса на създаване на изкуствен интелект. Трябва да се има предвид, че технологиите винаги са представлявали нож с две остриета, заключава Курзвейл.


Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини