Giove-B: 10 пъти по-точен GPS, вече в орбита

Експерименталният спътник "Giove-B" на европейската система за глобално позициониране „Галилео" навлезе в програмираната орбита на височина 23 000 км при наклон 56 градуса, предаде ИТАР-ТАСС.

Както БГНЕС вече информира, спътникът бе изведен тази сутрин с помощта на руската ракета носител „Союз-ФГ" от космодрума Байконур.
Сателитът, който представлява 500-килограмов куб, трябва да замести първия тестов сателит Giove-A, който беше изведен в орбита през декември 2005 г.

В интервю за в. „Журнал дю Диманш" европейският комисар по транспорта Жак Баро подчертава, че системата „Галилео" дава невероятна самостоятелност на Европейския съюз и гаранция за по-голяма сигурност във всекидневния живот. Европейската система, която ще се конкурира с американската GPS към 2013 г., е инструмент на суверенитета на Европа, подчертава Баро. По думите му не може да се живее в свят, който все повече зависи от геопозиционирането и да се разчита само на американската система. Качеството на гражданската защита ще се повиши десет пъти, изтъква той.

Жертвите на злополуки – на пътя, в морето или в планината по-лесно ще бъдат локализирани, тъй като „Галилео" е по-точен и по-надежден от сегашната система GPS, обяснява еврокомисарят. Управлението на транспорта по въздуха и на земята ще бъде много по-ефикасно, тъй като „Галилео" дава възможност за установяване на местоположението в рамките на метър срещу десетина метра при сегашната GPS. /БГНЕС
Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини