Една четвърт от руснаците вярват, че на Марс има живот

Руснаците вярват, че в бъдеще е възможно изграждането на космически станции на Луната, установиха социолози от "Левада-Център", извършили проучване на общественото мнение сред 2500 души в навечерието на Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април, съобщи Интерфакс.

Повечето руснаци не вярват, че на Марс има живот. Това схващане споделят 59% от анкетираните. 26% обаче не са съгласни с тях.

В това, че Марс е "населен", най-често са убедени жителите на големите градове, гражданите под 25 години (38%), със средно образование (28%) и хората с ниски доходи (32%).

Руснаците се съмняват, че човек може много скоро да стъпи на повърхността на Червената планета.

Различни са прогнозите кога може да се случи това: 12% смятат, че това ще стане след 10 години, 22% - след 30 години, а 33% - след 50 и повече години. При това 17% от запитаните заявяват, че това никога няма да се случи.

По подобен начин оценяват руснаците възможностите за създаване на постоянна космическа станция на Луната: 16% вярват, че тя няма да бъде изградена през близките 10 години, 26% се надяват да я видят след 30 години, а 33% мислят, че това може да се случи едва след 50 и повече години.

Всеки десети изобщо не вярва във възможността Луната, която е само на 384 400 км от Земята, да бъде заселена от хората. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини