Учени откриха най-малката черна дупка

Астрономи от НАСА съобщават, че са идентифицирали най-малката известна досега черна дупка, чието притегляне обаче е твърде мощно, предаде Ройтерс.

Черната дупка J1650 с размерите на голям град е част от бинарната система XTE J1650-500, която се намира в съзвездието Ара в нашата галактика Млечен път.

Теглото на мини черната дупка е едва 3,8 слънчеви маси, а диаметърът й е 24 километра. Най-малката известна досега черна дупка - GRO 1655-40, която бе открита през 1994 г. - е с тегло 6,8 слънчеви маси, припомня агенцията.

"От години астрономите искаха да знаят какъв е възможният най-малък размер на черна дупка. Сега те се приближиха до отговора на този въпрос", казва ръководителят на изследването Николай Шапошников от центъра за космически полети на НАСА "Годард".

Определянето на долния размер на черните дупки е от голямо значение, тъй като помага да се изчисли пределната граница между тях и неутронните звезди.

Това е важно за фундаменталната физика, тъй като дава информация на учените за поведението на материята при изключително висока плътност.

Според астрономите малките черни дупки като J1650 имат по-голяма притегателна сила и са по-опасни от масивните черни дупки, откривани в центровете на галактиките.

Малката черна дупка J1650 е открита с помощта на метод, известен като квази-периодична осцилация. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини