„Билла” блокира парите на община Хасково

Сметките на община Хасково са блокирани заради стар дълг към "Билла". До сегашната ситуация се е стигнало заради промените в Гражданско-процесуалния кодекс, влезли в сила от 1 март т.г.
Сметкитe на общината в "Райфайзенбанк" и "Булбанк" са блокирани от 7 март с решение на съда, съобщи кметът Георги Иванов. Причина за това е дълг на Хасково към "Билла" за около 400 000 лева с лихвите. От търговската верига са се обърнали към съдия-изпълнител, който чрез съда е блокирал двете сметки и от тях не могат да се теглят пари. Така общината е в невъзможност да извършва каквито и да било разплащания. След блокирането на "Билла" са били изплатени парите, но до днес на обед те още не бяха пуснали молба в съда за разблокиране, каквато е процедурата, разказа кметът.

"С новите промени в ГПК всеки, на когото дължим някаква сума има право да блокира сметките на общината. Това обаче е в противоречие със Закона за бюджета, тъй като разходите по финансовата рамка на общината се правят с решение на общинския съвет. Проблемът е много сериозен и е удар по местната власт и тепърва ще се задълбочава, прогнозира Иванов.

През 2000 г. ОбС-Хасково гласува продажбата на 18 дка за строителството на хипермаркет "Билла". Теренът е същия, на който сега е магазина на "Кауфланд". От "Билла" преведоха на общината 350 хил. лв. за разчистването на терена. Там преди се намираше автомивка, складове наедро и дребно и ресторант "Кметска къща". След като постройките бяха разрушени в края на 2001 г. от "Билла" се отказаха да строят магазин в Хасково. И поискаха общината да им върне парите. Местната управа обаче категорично отказва и започнаха съдебни спорове. "Билла" спечели и последната съдебна инстанция реши общината да възстанови сумата.

Междувременно местната администрация също заведе дело срещу търговската верига за причинени вреди на стойност 300 000 лв. На първа инстанция Хасково спечели и сега делото е в Пловдивския апелативен съд.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини