Япония : Още футуристични технологии

Японска компания се готви да пусне система, която използва естествената проводимост на човешкото тяло като начин за транспортиране на данни.
Това ще позволи да се отварят врати и да се преминава през контролни пропуски, без да се използва ключ или идентификационна карта, обобщава АФП. НТТ Микросистем (NTT Microsystem), филиал на телекомуникационния гигант НТТ (NTT), е създала специални значки за достъп, които мушнати в джоб или чанта предават идентификационната си информация на датчици, поставени на дръжките на вратите или на пода.

Последните пък са свързани с контролен механизъм. Вече няма да е нужно човек да тършува по джобовете и чантата си в търсене на ключа или картата за достъп: идентификационен сигнал тръгва от значката, преминава през бюста, ръцете или краката и стъпалата на лицето, за да достигне дръжката на вратата или пода.

Ако лицето е разпознато, достъпът е свободен. Друг филиал на НТТ - НТТ Електроникс - възнамерява да пусне на пазара контролна система за достъп чрез датчици по пода. Благодарение на тази система хората могат да преминават през врати като стъпват на датчици, а ръцете да им да натоварени с различни предмети.

Целта на компанията е да надрасне комуникацията между човека и машината и да използва тази технология за междуличностно общуване. Поради развитието на телекомуникационните технологии човешките контакти обедняха. Замислихме тази технология с надеждата да създадем нов свят на комуникация чрез осезанието, изтъква представител на компанията.

Така например, лекар ще може да измерва пулса или температурата на пациент просто като го докосне с ръце. Информацията ще се предаде през тялото на лекаря и ще бъде получена от измервателните уреди. Подобна практика според учения ще създава по-малко неудобства за болните.

Още един филиал на НТТ - операторът за мобилни телекомуникации ДоКоМо (DoCoMo) работи от няколко години върху мобилен телефон, снабден със специален предавател, за да изпраща сигнал през човешкото тяло. Двама души, оборудвани с подобен апарат, ще могат да обменят координатите си и друга информация, съдържаща се в терминалите им, просто като си стиснат ръцете.

Ако успеем да увеличим дебита, ще стане възможно да се слуша музика с каска на ушите и телефон в джоба без проводник между двата, или пък да се гледа видео с очила/екран, просто като се използва тялото като препредавател, смятат японските учени.

Достатъчно ще бъде човек да постави ръка върху електронна каса на магазин, за да плати без биометрична идентификация, просто като носи своя мобилен апарат/кредитна карта със себе си.

Сляп човек ще може да се насочва гласово от своя клетъчен терминал, като получава информация от почвата (пода) чрез бастуна и ръката си, без да използва позициониране чрез сателит GPS. Тези и още много други идеи са покълнали в японските лаборатории и тяхното приложение е въпрос на бъдещето.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини