Изоставянето на деца в България

"Изоставянето на деца в България е социален и културен проблем." Това обясни депутатът от НДСВ Антония Първанова по време на среща с Белгийска делегация, която е в страната, за да се запознае със състоянието на социалните домове.
Поводът за посещението на делегацията от Белгия стана филмът на ВВС за Дома за деца с увреждания в село Могилино. Председателят на групата за приятелство между България и Белгия Христина Христова, която е депутат от НДСВ, обясни, че централната власт е решена да намалява броя на специализираните институции, но въпреки това среща съпротива от местните власти.

"Кметовете на населените места, където има такива домове се обявяват против закриването им, защото гледат на тях като на работни места."

Тя посочи, че въпреки всичко усилията на държавата са насочени към развитието на алтернативни програми за отглеждане на изоставени деца.

Едно от тях е формата на професионалните приемни семейства, които получават финансови стимули, за да се грижат за децата. "От 2001 г. до 2007 г. децата настанени в домове са намаляли с 31%", отбеляза и Донка Михайлова от Коалиция за България.

Антония Първанова обясни като един от основните проблеми за съществуването на социални домове факта, че ромите традиционно изоставят децата си.

"Те не желаят да се грижат за тях, а в същото време български семейства не осиновяват деца от ромски произход. След като няма кой да се грижи за тях, държавата е длъжна да полага усилия в тази насока", заяви Първанова.

"Заради този социален и културен проблем е възможно да има домове като този в Могилино", каза още тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини