Вълчев: Половината ВУЗ-ове ще приемат с матури, останалите да ги последват

"Държавният зрелостен изпит е най-добрият начин на външен контрол върху качеството на средството образование".

Това заяви в Пловдив министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, който е гост на Съвета на ректорите на висшите училища.

Според него резултатите от матурите ще покажат реалното ниво на знания и подготовка на зрелостниците в различните училища.

Затова и той отново апелира пред ректорите оценките от матурите да станат вход за висшите учебни заведения.

Министър Вълчев подчерта, че половината от университетите вече са взели такова решение и помоли ръководствата на останалите университети в най-кратък срок до 10 - 12 февруари да отговорят на призива.

За първи път тази година учениците ще имат право на избор при кандидатстване. Тези, които са изкарали ниска оценка на матурите ще могат да се явяват и на кандидат-студентски приемене изпит.

Министърът не изключи и възможността и тези с оценка среден от матура да бъдат приети за студенти, което разбира се ще зависи от общия бал и свободните места в университетите.

"В момента тече избор на председател на Съвета на ректорите на висшите училища. Няма никакво основание да се очакват предсрочни парламентарни избори, още по-малко тази пролет", заяви в отговор на въпрос Даниел Вълчав.

"Не мога да кажа предстоят ли промени в кабинета, не взимам решенията за това", бе коментарът му по повод публикации, че се готви смяна на министри, включително и неговата.

Преди началото на срещата от Аграрния университет в Пловдив заявиха, ще признават като входно ниво оценките от зрелостните изпити по специалностите, за които се държи изпит по биология, математика и география, а оценката от матурата по чужд език ще се признава за вход при икономическите специалности и туризма.

Ректорът на Аграрния университет доц. Димитър Греков каза, че въпросът за признаването на оценките от матурите ще бъде решен официално на заседанието на Академичния съвет на учебното заведение на 31 януари.

Доц. Греков отбеляза, че паралелно с признаването на оценките от матурите, Аграрният университет ще проведе и традиционния си кандидатстудентски прием като за вход във висшето училище ще се приеме по-високата оценка, която е в полза на кандидатстудентите.

На днешната среща с министър Даниел Вълчев ректорите ще поставят въпроса за системата на оценяване на зрелостните изпити.

Те настояват матурите да бъдат национално оценявани, за да съвпадат като входно ниво с критериите на висшите училища.

"Няма нищо страшно оценките от матурите да се признават като балообразуваща оценка при кандидатстване във ВУЗ, но ако са дадени точно и правилно", коментира доц. Греков. Той смята, че това е позицията и на не малка част от колегите му ректори.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини