Александър Томов: "Кремиковци" ще бъдат продадени до дни

Изпълнителният директор на "Кремиковци" Александър Томов призна днес пред БНТ, че до дни 90% от акциите на металургичния комбинат ще бъдат продадени на украинския милиардер Константин Жеваго.

Томов, който е и шеф на ЦСКА каза, че смяната на собственика на "Кремиковци" не засяга футболния клуб, който също е собственост на индийския милиардер Прамод Митал. "Статуквото на отбора остава непроменено на този етап", каза Томов.

Той уточни, че сделката е 90% сигурна и най-вероятният нов собственик на "Кремиковци" ще е украинската компания "Финанси и кредити", която била готова да инвестира.

Жеваго е депутат от партията на премиера Юлия Тимошенко и държи четвъртото по големина в света находище на железни руди. Състоянието му се оценява на над 3 млрд. долара. Богаташът има интереси и във футбола -собственик е на украинския клуб "Ворскла" (Полтава).

Александър Томов бе категоричен, че докато не се инвестира в "Кремиковци", докато не се направят нови марки стомана при най-високи екологични правила, комбинатът няма да е конкурентоспособен. Лично той бил избрал компанията "Финанси и кредити" на Константин Жеваго.

"Решение на новия собственик ще е дали да останат хора от сегашното ръководство", добави Томов. Според него неуспехът на Прамод Митал се дължи на друга концепция за собствения му бизнес и несъобразяване със ситуацията на световните финансови пазари.

Наред с това, изтъкна Томов, "Кремиковци" 40 години е работил на основата на руски и украински суровини и е нормално сега инвеститорът да е от Украйна. Нямаме друг начин. Като ръководство и като правителство, за пръв път работим заедно и близко с министъра на икономиката, отбеляза някогашният депутат и лидер на вече несъществуващата партия "Евролевица".

В началото на януари министерството на икономиката и енергетиката енергично отрече възможността за подобна продажба, официално обяви, че е против ликвидирането на комбината, защото той бил "структуроопределящ и с изключително важна роля за икономическото развитие на страната".

Мажоритарен собственик на "Кремиковци" е Митал, а държавата чрез икономическото министерство държи 25% от акциите.

Столичната община и кметът Бойко Борисов искат комбинатът да бъде закрит, ако не бъде спряно замърсяването на София. Кметът и главният архитект на София Петър Диков поставиха условие поне временно да бъдат спряни замърсяващите мощности.

От министерството на икономиката признаха, че комбинатът има екологични проблеми, но те трябвало да се решават с инвестиции.

Тогава Александър Томов заяви, че има допирни точки с общината и отрече всякакви възможности за закриване.

Според специалисти конфликтът остава, тъй като нарочените за спиране мощности - агломерационното производство и доменните пещи - са ключови за компанията и са с непрекъснат цикъл.

През април 2007 г. "Кремиковци" получи отказ за комплексно разрешително и подаде заявление за ново, по което трябва да получи становище до края на този месец.

Преди няколко дни 2000 работници, организирани от КНСБ и "Подкрепа" пред административната сграда на металургичния комбинат, поискаха смяна на собствеността с плакати "Прамод Митал - вън", "Нов собственик - проспериращо Кремиковци", "Станишев, ако не махнеш Митал, ще те махнем теб", "Бойко, "Кремиковци" ще те надживее".

На английски работниците бяха написали: "Ние не сме слонове. Искаме си парите днес. Ако не, ще ви пометем".

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини