195 души от "елита" подават декларации с невярно съдържание




Сбъркали са 19 са депутати, 14 - заместник-министри, 19 - прокурори, 50 - кметове, 33 - съдии

195 души от т.нар. политически елит и висшата администрация са подали декларации с невярно съдържание в Сметната палата.

Общо 5 857 души са подали имуществени декларации през 2007 г. (за доходи и придобивки през 2006 г.), според изискванията на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности (ЗПИЛЗВДД), съобщи проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата, цитиран от БГНЕС.

Но проверените са над 10 хил., защото всяко задължено лице декларира семейното си положение. Това е първа проверка, която се извършва по имуществените декларации, попълвани на електронен носител.

Тази година за първи път се прави проверка на достоверността на данните, вписани в декларациите на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Най-честите разминавания в данните са недекларирани дялови участия в търговски дружества - преди всичко на съпругите или съпрузите на чиновниците. Не са декларирани превозни средства, доходи, недвижими имоти.

Проверката е извършена чрез сверяване на данните в Националната агенция за приходите (НАП), Агенцията по вписванията, БУЛСТАТ, Регистъра на МПС и данни от общинските съвети и кметства - общо над десет държавни и общински служби. Проверката се извършва на базата на промените в Закона за публичния регистър, според които Сметната палата проверява за съответствие подадените декларации от задължените по закона лица.

Досега Сметната палата само приемаше декларациите и огласяваше имената на тези, които не са ги подали. Санкции за недеклариране на доходи и имущество нямаше.

Резултатите от проверката ще се подадат на съответните държавни органи, които могат да вземат мерки, включително извършване на данъчни и финансови ревизии съобразно законите.

Сметната палата не може да проверява банкови сметки и да установява дали декларираните банкови вложения съответстват на действителното съдържание на банковите сметки на деклараторите. За сметка на това на проверка подлежи и имущественото състояние на членовете на семействата на държавните служители.

Никой от 195-те лица не е отрекъл намерените несъответствия, но всеки е намерил някакво обяснение, каза проф. Димитров. Някои въобще не са подали декларация и глобата в този случай е 1000-1500 лв.

Според него основната слабост на закона, който иначе работел добре, е, че засегнатите нямат право на защита.

Председателят на Сметната палата според закона нямал право да проверява банкови сметки на висшите държавни служители в страната и в чужбина.

Несъответствие между декларациите и установеното от Сметната палата имущество има при народни представители от почти всички политически сили.

Те са: Александър Паунов (Коалиция за България), Борис Николов (КБ), Валентин Милтенов (БНД), Васил Иванов-Лучано (НДСВ), Весела Драганова (НДСВ), Димитър Абаджиев (независим), Дончо Цончев (КБ), Елеонора Николова (независим), Енчо Малев (БНД), Кирил Добрев (КБ), Костадин Кобаков (КБ), Любен Дилов-син (ОДС), Марио Тагарински (ОДС), Нигяр Джафер (ДПС), Росен Владимиров (ДПС), Станчо Тодоров ( независим ), Тодор Костурски (НДСВ), Фидел Беев (ДПС), Филип Димитров (ОДС).

Повечето депутати не са декларирали придобиване на дялове или покупка на автомобили. Някои са пропуснали да опишат доходите си от възнаграждения, наеми и дарения.

Заместникът на финансовия министър Орешарски - Кирил Ананиев - е подал декларация, но не е вписал доходи от 74 163 лв. от участие в управителни и контролни органи.

Даниела Никифорова от транспортното министерство е пропуснала да напише, че си е купила апартамент и кола и има доходи от участие в контролни органи.

Йордан Димов от Министерството на икономиката и енергетиката не е декларирал близо 104 000 лв. от участие в контролни органи.

Камен Пенков от МВР забравил да обяви, че е придобил дялове от съпругата си в 5 фирми.

Колегата ме в същото министерство Раиф Мустафа пропуснал да освети имотни сделки.

Нина Радева, една от заместничките на Петър Димитров, си купила апартамент 101 кв. м в София, но не го е отчела.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски не е декларирал доходи: 1300 лв. от извършване на услуги с личен труд и 32 687 лв. от участие в управителни и контролни органи.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев не е декларирал доходи 14 752 лв. от участие в управителни и контролни органи.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов не е декларирал 20 302 лв. от управление и контрол и участие в управителни и контролни органи.

Матей Матеев - зам.-министър на здравеопазването - не е декларирал 9 520 лв. също от участие в управителни и контролни органи.

Спас Панчев - зам.-министър на отбраната, не е декларирал отстъпване на право на строеж върху съсобствен имот срещу построяване на два апартамента -142 и 135 кв.м. и два подземни гаража в Горна Баня, както и продажба на идеална част от парцел в Горна баня.

Чавдар Георгиев - зам.-министър на околната среда и водите, не е декларирал придобиване на дялове в "СТК - Бачиново - ООД" в Благоевград.

Сред висшите държавни служители в общини правят впечатление такива случаи:

Цвета Маркова, председател на Държавната комисия за защита на класифицираната информация, не е декларирала кредит в размер 100 000 евро, обезпечен с ипотека - заедно със съпруга си.

Вече бившата кметица на Созопол Веска Караманова не е декларирала придобиването на дялове на съпруга й в две фирми, както и негови доходи от 23 470 лв. от наеми.

Зам.-кметът на София Велизар Стоилов не е декларирал дарени на съпругата му ниви.

- Калина Пенева - съдия в Окръжния съд в Бургас, не е декларирала отстъпване на право на строеж от съпруга й върху УПИ с площ 1698 кв.м. в Созопол, срещу обезщетение с две жилища по 158 кв.м. и магазин - 40.96 кв.м;

- Константин Янушев - прокурор в Районната прокуратура в Поморие, не е декларирал, извършени от съпругата му продажба на имот и учредяване право на строеж срещу обезщетение с магазин - 82 кв. м.; апартамент - 86.08 кв. м .; апартамент - 91.73 кв. м.; апартамент - 85.98 кв. м. и 4 гаража в парцел 9 - 494/634 ид.ч. за построяване на жилищна сграда в Бургас. Той не е декларирал дарени от брат и сестра на съпругата - 2/3 ид.ч. от свободен терен от 230 кв.м. в Бургас;

- Костадин Мархолев - зам.- кмет на Созопол, не е декларирал учредяване на право на строеж върху съсобствен (10 души) УПИ с площ - 2545 кв.м. в гр. Созопол, местността Буджака срещу обезщетение с общо 12 апартамента и покупка от съпруга на УПИ с площ 455 кв.м.;

- Прокурор Мариела Йосифова от Варна е декларирала купени 435 дка ниви с 30 дка по-малко и не е декларирала придобиване на дялове на съпруга й в "Киров Атанасов" ООД - Варна.

В Сметната палата автоматично се получава информация от няколко регистри - КАТ, НАП и др., обясни директорът на Дирекция "Публична администрация" Тоньо Желязков.

Имената на всички, подали неверни декларации, са публикувани на сайта на Сметната палата.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини