Шефът на ГДБОП: СИК, ВИС и ТИМ са история, действат нови банди

За една година броят на престъпните групи е нараснал на 420

Броят на престъпните групи в България се е повишил значително в последната година. В края на миналата година техният брой нарасна от 290 на 420, като до края на миналата година са били елиминирани 54 от тях.

Такива данни изнесе директорът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов пред БНР.

Някои смятат, че това е огромен брой групи, които работят на територията на страната. Тези групи, които сме определили, не работят само на територията на страната, а и извън страната. Освен това тези престъпни групи не са като познатите силови групировки от началото на прехода, подчерта Спиридонов.

Групировки в класическия смисъл като групировките ТИМ, СИК, ВИС и т.н. не съществуват. Има групи, които са на регионално, квартално ниво, които се занимават с определен вид престъпна дейност, посочи комисарят. Такава била и организираната престъпна група в Галиче, начело с кмета на селото Ценко Чоков, която бе арестувана преди три дни.

Според Спиридонов, тази група доста години влияела на оперативната обстановка. В последната една година имало регистрирани доста престъпления, насилствени действия срещу лица, нанасяне на телесни повреди, които са извършени от тази група. ГДБОП изпратили данните на Специализираната прокуратура и в последвалото досъдебно производство вече били използвани и специални разузнавателни средства.

Комисар Спиридонов отчета също провеждането на 116 специализирани операции, от които 34 самостоятелни и 82 съвместно с други партньорски служби.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини