Отново министерша се разпореждаше на Първомайска сцена

„Госпожа министершата“ на театралния колектив „Димитър Делчев“ отново напълни салона на читалището в Първомай. За втори път в рамките на месец и половина представлението на първомайските самодейци разсмя местната публика, иронизирайки парвенющината и неистовия стремеж на „малкия“ човек към власт.

Под режисурата на Спас Янков, в хода на действието Ана Сиракова изгради блестящо героинята си влизайки сякаш в три различни роли. В началото тя беше обикновената съпруга Живка, молеща се за заем от 200 динара на своя братовчедка. Основната тема е как героинята на Ани Сиракова се превъплъщава в „могъщата“ Живана Попович, готова с твърда ръка да разруши брака на дъщеря си, но да ѝ осигури по нейните разбирания по-добър живот. Госпожа министершата се разпорежда със замах, но е готова сляпо да се сдобие с всички пороци, за да реализира позитивите от новия си социален статус. Тя „поема“ с божествена готовност отговорността да се разпорежда със съдбите на близките си.  И накрая когато е достигнала апогея на манията си за величие, животът ѝ взима обрат. Министърът, нейният съпруг подава оставка -тази комична жена останала без капка от своята арогантност се издига над съсипаните си надежди за да заяви: „Ние пак ще бъдем министри“! 

Много успешно на министершата партнират двете млади, но утвърдени вече имена – Татяна Христева и Атанас Велчев. Откритие за първомайската сцена е Татяна Вълчев, която успешно влиза в образа на дръзката прислужница: „е… имах си работа“. Характерния за Петър Петров (Неджипов) диалект е ефектно използван и той като вуйчо Васо звучи автентично, изпълнявайки ролята на връзка между госпожата и нейните роднини. Докато на Мирослав Митрев му се наложи да изиграе почти себе си и – „синът, който е вечно в белята“,  Стоян Йорданов беше боязливият търговец, който може да оправя бизнеса си, но за да си намери жена се нуждае от чужда помощ. Секретарят на дипломацията, д-р Нинкович, изпълняван от Иван Караславов се превърна в жиголо, готово да получи административен пост или администратор, който е готов да се възползва от поста си в името на това да е нечий любовник. В плеядата роднини на сцената на Елена Стойчева и Атанаска Велчева партнираха на новите попълнения Диляна Глушкова, Ралица Георгиева и Ивайло Налбантов. А това че Петър Русев е  „Перо от административния отдел“ със сигурност е запомнил всеки от публиката. Достолепно, с достойнството на английски лорд съпругът на министершата, господин министъра беше изигран от Манол Манолов.

В рамките на 50 дни това беше третото представление, изиграно от местен самодеен състав на сцената на читалището. Заедно с „Червени рози“ и „Любовна измама“,  „Госпожа министершата“ утвърждава Първомай като град с традиции в театралното изкуство и публика, която го цени. А към тях могат да се прибавят „Клуб „Веселие“ на самодейците в Дълбок извор и „Така е било, така и ще бъде“ на дебърския състав. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини