Glencore продава златен рудник в Казахстан за 2 млрд. долара

Суровинният и търговски гигант Glencore разглежда възможността да продаде своето златно находище Василковское в Казахстан, съобщава Reuters, като се позовава на близки до сделката източници.

Според тях цената на тези активи превишава 2 милиарда долара. Други източници на агенцията също потвърждават, че Glencore е направила такова предложение, като компанията е избрала за консултанти по сделката Deutsche Bank и BMO Capital Markets.

Glencore, както и други добивни компании, е принудена да продаде някои свои активи, за да намали огромните си дългове, които се трупат след намали на цените и търсенето на китайския пазар на суровинните стоки.

Financial Times съобщи, основавайки се свои източници, че китайски добивни компании са основни претенденти за придобиването на тези активи, особено след скока в цената на златото в последно време.

Но според Reuters, някои наблюдатели твърдят, че сключването на такава сделка далеч не е сигурно. Според тях, кръгът на потенциалните купувачи не е голям. Защото нито една западна икономическа групировка не би купила активи в Казахстан.

На Glencore принадлежи малко под 70 процента от това златно находище.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини