ЕЦБ не се е интересувала от панамските досиета

Европейската централна банка не се опитвала да получи достъп до т.нар. “Досиета Панама“, съобщи БНР. Банката не е искала информация за масивното изтичане на офшорни финансови сметки, които станаха публично достояние през миналия месец, тъй като укриването на данъци и прането на пари не са част от нейния мандат, заяви Даниел Нуи, който е ръководител на банковия надзор, осъществяван от ЕЦБ. 

ЕЦБ не е търсила достъп до "Документите Панама", посочи Нуи в писмо, което е отговор на официален въпрос, поставен от членове на Европейския парламент.

Въпреки това ЕЦБ е ангажирана да си сътрудничи с националните компетентни органи относно наблюдението и предприемането на подходящи действия по този въпрос, допълни той. 

Трябва да се има предвид, че една от банките, посочена в изтеклите от "Уикилийкс" документи – Кипърската банка RCB банка, която по-рано беше известна като Руската търговска банка, се контролира директно от банковия надзор на ЕЦБ.

Преди месец редица влиятелни издания едновременно публикуваха милиони страници документи на панамската адвокатска кантора, разкривайки милиарди долари в офшорни сметки по целия свят, свързани с политически, държавни и бизнес лидери и знаменитости.

НАП е поискала информация за панамските документи от Международния консорциум по разследваща журналистика, но досега няма отговор, обяви по-рано днес говорителят на агенцията Росен Бъчваров. Въпреки това, вече са започнали проверки по публикации в медиите, добави той.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини