Общински отбор ни представя в републиканското по колоездене

    За пръв път общински отбор, включващ състезатели от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Първомай взе участие в I кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца до 12 години, който се проведе в края на месец априлв зала «Триадица» София.

    Под ръководството на треньорите Минко и Ваня Павлови нашите представители се изявиха сравнително успешно, като имаха шанса да се класират от второ до четвърто място отборно. За съжаление късметът не беше на наша страна и останахме на IV място от 8 отбора с разлика от двадесетина точки от втория, което образно казано на езика на късите спринтови бягания в леката атлетика, се равнява на изоставане от две стотни. Най-добре от нашите се класираха капитанката на тима Йордана Тошева и водача на момчетата Дани Костадинов – четвърти, осми и десети са Мария Петкова и Йордан Господинов – всички от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Първомай. Отлично се представиха и още неопитните Санер Неджиб от основното училище и Йордан Начев, Иво Кожухаров и Илия Видев от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, класирали се в златната среда между 11 и 20 място. Ръководството на отбора отчита, че конкуренцията в тима все още не е на необходимото  ниво и асиметрията в полза на момчетата е твърде висока, но се надява в близко бъдеще в групата да се включат и други учащи се от III до V клас на училищата от гр. Първомай. Все пак надеждата както за призово отборно и индивидуално класиране, така и за влизане на наш състезател в националния отбор остава за предстоящите надпревари на 3-4.06.2016 в Благоевград, на 17-18.06.2016 в Кранево и на 24-25.06.2016 пред зрителите в нашия град. Междувременно за натрупване на опит малките ни велосипедисти ще участват и в Гранд при на по-големите състезатели на 27-28.05.2016 в Ямбол, където ще участват и майсторите от ОУ „Христо Ботев” с. Градина. Класирането на състезателите в различните етапи от Републиканското първенство  ще определи и отборът, който ще представи България на европейското първенство по приложно колоездене. Тази година то ще е в края на септември в Усти над Лабем, Чехия.

    Треньорите – сем. Павлови призовават, ако има  деца между 9 и 11 години, желаещи да се запишат в общинския клуб по приложно колоездене  да се обадят на телефон 0878634588.

    Клубът кани също всички фенове да подкрепят отбора при домакинството му на IV кръг на националния шампионат на 24 и 25.06.2016 г. в Първомай на площада пред читалището и пленарна зала на общината.

    Обучението в клуба по приложно колоездене си поставя много задачи, между които е изграждането на личности познаващи Закона за движение по пътищата, изграждащи ги като отговорни участници в движението и разбира се познаване на велосипеда и способности за управлението му.

    Всяка година близо милион и половина човека по света губят своя живот при пътно-транспортни произшествия. България не прави изключение. Ранените и пострадалите са многократно повече – над 50 милиона души. Голяма част от тях са деца, които не са достигнали своето пълнолетие и не са научили известните начини за предпазване от тях. Травмите при тези конфликти са причина номер едно за смъртността на младите хора над пет годишна възраст. У нас – живите, остава мъката и горчивото неудовлетворение, че не сме намерили път, за да осъществим успешна превенция и да ги спасим. По този повод Рене Витвер от швейцарския туринг клуб казва „Ако училището не научи едно дете да може да смята – животът по-късно ще го научи, ако то не може да пише красиво – животът ще го научи по същия начин. Но ако то излезе на ъгъла на улицата и премине на червено, никой повече не може да го научи”. Все пак добрата вест е че тези произшествия са предотвратими, ако обединим своите усилия за да спасим децата на пътя.

             С обединението, тази нелека за нашата страна задача се е заело Националното движение за приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението” при Съюза на българските автомобилисти, обединяващо усилията на СБА, МОН, КАТ-Пътна полиция, БЧК, ОДК, Националният дворец на децата, кметове и общински ръководства, училища и десетките отбори по пътна безопасност и приложно колоездене, стремящи се към предотвратяване на пътните произшествия и запазване на детския живот. Всяка година ръководената от г-н Светослав Кръстев институция полага неимоверни усилия, успешно преодолява трудностите и канализира усилията на организатори, съдии, треньори и състезатели. Тази година за 35-ти път започнаха надпреварите в републиканския шампионат по приложно колоездене излъчващи най-достойните за Европейското първенство по правилата на FIA и AIT велосипедисти.

               parvomai.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини