"Нощните вълци" запалиха искри между Полша и Русия

Посланикът на Полша в Русия Катажина Наленч е била поканена за разговор във външното министерство на Русия заради отказа на Полша да допусне в страната участниците в шествието на мотоклуба „Нощни вълци”.

Прессекретарят на полското посолство Бартош Чихоцкий заяви, че и тази година мотошествието няма да бъде допуснато на територията на страната, а като официална позиция бе изтъкната нуждата от опазване на обществения ред.

Малко по-рано стана ясно, че и Чехия възнамерява да не пропусне колоната от мотористи.

По план днес шествието на „Нощните вълци” трябваше да тръгне от Москва и да мине през територията на Беларус, Полша, Словакия, Австрия, Чехия, като завърши на 9 май в Берлин. 
И миналата година мотористите преминаха по същия маршрут, като инициативата им е в чест на победата над нацистка Германия (съответно през 2015 година се отбеляза 70-годишнината, а тази година – 71-та годишнина).Шествието продължава 14 дни и изминава 6 000 километра.

Европейските власти не одобряват инициативата на руските вълци и смятат техните действия като провокация.

През 2015 година Полша също отказа да ги пропусне през своята територия, а на границата на Германия стана ясно, че Берлин анулира визите на значителна част от вълците.

Лидер на мотоклуба „Нощни вълци” е Александър Залдостанов с прякор Хирурга. Той е известен с връзките си с президента на Русия Владимир Путин и един от лидерите на близкото до властта движение „Антимайдан”. Европа, САЩ и някои други държави са включили Залдостанов в списъка със санкции които търпи Русия, т.е. той самият няма право да посещава тези страни.

Външното министерство на Русия реагира светкавично на информацията, като прокоментира отказа на Варшава като циничен и злонамерен акт, насочен към влошаване на двустранните отношения.

„Оценяваме отказа на Варшава, който лишава група руски граждани от възможността да отдадат почит на съветските войни, загинали при освобождаването на Европа от фашизма, като особено циничен и злонамерен жест, съзнателно насочен към влошаване на руско-полските отношения”, се посочва в позиция, публикувана на сайта на ведомството.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини