Осъдиха РЗИ -Пловдив за бездействие срещу църковната камбана

В навечерието на Великден, РЗИ – Пловдив и нчалникът му бяха осъдени от Върховния административен съд за това, че не не са взели мерки срещу недопустимо високите нива на шум от камбаната на църквата „Свети Георги“ в Първомай.

Конфликтът възникна преди 4 години, когато камбаната беше свързана с механизъм, който отброяваше всеки кръгъл час. Въпросът беше повдигнат от д-р Иван Тренов и тогава първомайци бяха разделени повече на „за“ и „против“ на използването ѝ за часовник, отколкото за това пречи или не силата на звука.

Тренов и негови съседи се оплакаха, че камбанния звън им пречи. Предизвикана беше проверка от РЗИ. А по- късно бяха направени две подписки – в подкрепа и срещу църковната камбана.

Докторът се обърна към всички възможни институции и влезе в конфликт с църквата. В крайна сметка камбаната започна да бие само по канон, но това не удовлетвори доктора. Решенията на по-ниски инстанции, че РЗИ са направили възможното не го удовлетвориха. Той и  още 8 негови съседи е оспори решението на Апелативния съд.

В мотивите си към решението съдия Мариета Милева е записала „Правомощията по контрол върху обектите, източници на шум на директора на регионалните здравни инспекции включват текущ и последващ контрол, който се изразява в проверки, наблюдения и измервания със съставяне на констативни протоколи или актове и проследяване на изпълнението на предписанията на контролните органи, като за предотвратяване и преустановяване на нарушенията по закона и за вредните последици от тях контролните органи прилагат принудителни административни мерки като дават предписания за отстраняване на констатираното нарушение и спират дейностите, включително на локалните източници на шум. В случая правомощията на директора на РЗИ - П. по контрол на шума, генериран от църковната камбана ... не са изпълнени. Действително, извършена е проверка, при която са констатирани нива на шум в близост до храма над допустимите норми, но действия по преустановяване на нарушението съгласно описаните по- горе компетентности на контролните органи не са предприети.“

Затова Милева отсъжда:

ОСЪЖДА директора на Регионална здравна инспекция да осъществи контрол върху шума в околната среда, генериран от камбаната на църквата „Свети Георги“, в едномесечен срок от влизане на решението в сила.
ОСЪЖДА Регионална здравна инспекция – да заплати на И. Г. Т., Й. Г. М., А. Г. З., Г. К. Г., Ж. Д. М., М. Д. К., П. И. Д., В. И. А. и Н. З. М. о... сумата 2385.00 лева разноски по делото пред двете инстанции. 

Теодора Кирякова 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини