"Маратон Пловдив" не мина без първомайско учасие

7 първомайци взеха участие в кратката дистанция на първия „Маратон Пловдив“, организиран от общината в най-стария град в България.

Въпреки пролетния дъжд, в навечерието на Възкресение, празничната атмосфера в града на тепетата се допълваше от духа на феърплея и спортна амбиция на над 800 мъже и жени дошли да премерят сили в класическите дистанции на маратона 42, 195 км и 21,5 км – полумаратона.

Програмата беше съпътствана от 3-километров крос за деца от 6 до 13 години, пазар на спортни стоки и много други забавления.

„Маратон Пловдив“ е най-новото спортно събитие в града и в календара на маратоните в България. Наградният фонд е 15 000 лева, а регистрацията за него започна още през ноември миналата година. Първомайци се обединиха и получиха отстъпка от таксата за участие, която всеки от тях плати, за да уаства.

Най-добре представилият се първомаец на полумаратон беше Петър Лозев, който финишира 23-ти с време 1час и 42 минути.

След него останаха учениците Димитър Цанев и Иван Танев. Дистанцията беше пробягана и от Божидар Вергов, Румен Зидаров, Апостол Учерджиев и доайенът инж. Митко Митев.

Победител при мъжете в маратона стана мароканецът с италиански паспорт Ахмед Насеф, а при жените – Добринка Шаламанова.

Трасето, което минаваше покрай гребния канал и по мокрия калдъръм на Стария град затрудни доста от участниците и някои от тях препоръчаха маршрута да бъде променен в бъдеще.

Въпреки това инж. Митев беше изключително впечатлен от събитието. Определи го като шоу и зареждащо с енергия.

Теодора Киркова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини