Могат да ни следят само по мобилния номер

За проследяване на даден човек вече не е необходимо скъпо оборудване. Оказва се, че хакерите могат да следят притежателите на умни телефони само по техния номер.

Поредната уязвимост в смартфоните е открита от основателя на немската компания за сигурност Security Research Labs – Карстен Нол, съобщи CNET. Всичко, от което се нуждаят хакерите или специалните служби, за да проследят който и да е човек, е номерът на неговия мобилен телефон.

В ефира на популярното телевизионно предаване „60 минути” Картен Нол демонстрира в реално време процеса на проследяване. В ролята на „жертва” влезе конгресменът Тед Лиу – зрителите видяха хакерско включване към смартфона на калифорнийския политик.

Тед Лиу е знаел предварително за експеримента и е приел да участва в него. В хода на проследяването Карстен Нол два пъти разкри местоположението на политика, получи списък с обажданията от неговия телефон и дори текстовете на съобщенията, изпратени и получени от различни услуги.

Името на програмата, която ползва немският специалист, не беше съобщено, но от демонстрацията стана очевидно, че тя работи беозтаказно, разполагайки само с мобилния номер на проследявания потребител.

Тед Лиу притежава актуален модел iPhone, но според Нол, моделът и марката на телефона не влияят на възможностите за следене. Нищо не зависи също така от наличието или отсъствието на PIN код и от инсталираните приложения.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини