Д-р Апостолова: Ако младите искат да работят по ясни правила, да си стягат багажа

Д-р Станка Апостолова е общопрактикуващ лекар, специалист вътрешни болести. Освен с професионалните задължения тя оглавява и сдружението на джипитата в община Първомай. В качестовото си на координатор, преди дни тя оглави протеста на белите престилки и поиска ясни правила, които не затрудняват тяхната работа.

Потърсихме я и преди 7 април – Денят на здравния работник.

Т.К.: С какви чувства посрещате деня на здравния работник?

С.А. Колкото и парадоксално да звучи – с чувство на гордост – от това,че имаме най-страхотната професия, лекарят е лекар навсякъде, във всяка точка на света, независимо от езика и местоположението, никой не може да ни отнеме принадлежността към най- хуманната професия.

Гордост от това, че нашата гилдия показахме, че можем да се обединим и да отстояваме интересите си! Пожелавам на всички колеги да са много здрави и търпеливи, да отделят повече време за себе си и за любимите неща от живота!

Т.К.: Имат ли лекарите в Първомай нерешени проблеми на общинско ниво?

С.А. По принцип ние общопрактикуващите лекари сме „Търговци” в юридическия смисъл, така че общината честно казано не се интересува от нас и от нашите проблеми!

Т.К.: Има ли желаещи да сменят практиката си?

С.А. Нямам информация за такива колеги!

Т.К.: Кои са най-търсените специалисти според вас?
С.А. Естествено,че ще кажа Общопрактикуващите лекари – виждате навалицата пред кабинетите ни, а и не забравяйте, че ние имаме придобита специалност, а някои от нас имат и по две специалности. Освен това сме винаги на разположение, лесно достъпни сме! Добре познаваме пациентите си, особено в малките населени места, и се опитваме да им помогнем, доколкото това е във възможностите ни.

Но иначе всяка медицинска специалност е важна, лечението на болния е комплексен процес.

Т.К.: Политическа воля за решаване на проблемите?

С.А. Всеки един проблем може да се реши, ако се разговаря за него и се търсят оптимални варианти за решението му, необходими са и компромиси, разбира се, но с административни методи, резултат не се постига! Договорът с НЗОК, по който работим е двустранен процес – министърът задава финансовите параметри и основните правила, а лекарското съсловие изработва специфичните условия и начини! Когато това взаимодействие е нарушено, както сега, се получават затруднения в работата ни и се пораждат протести! Не може с администриране да се оптимизира здравеопазването, не може правилата да се изработват от хора, които не са сядали в лекарски кабинет!

Целта е да работим по-леко и лесно, да бъде по-добре за пациентите ни, а не непрекъснато усложняване и бумащина! Превърнали сме се в книжни мишки!

Така че отговорът на въпроса ви -Да, управляващите биха могли да проявят добра воля и разум и да преговарят с лекарското съсловие!

Т.К.: Какво ви задържа на работното място!

Прекрасната работа, пациентите!Професията ни се гради с много упорит труд, непрекъснато четене и никой от нас не би я заменил за нищо друго!

А на административните неуредици, които ни съпътстват непрекъснато, май вече започнахме да гледаме с досада и насмешка! Приспособяваме се!!!

Т.К.: Препоръки към студентите и дипломиращите се медици!

С.А. Поздравления за чудесния избор на професия! Но ако искат да бъдат лекари, които работят по ясни правила, получават достатъчно доходи и признание за труда си, да събират багажа и да бягат далеч от България!

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини