В Холивуд луднаха по алкалната диета

Проблеми с наднорменото тегло имат над 50 на сто от жените, сочи световна статистика, а със сигурност всяка една жена на планетата рано или късно прави някаква диета, най-често с цел да свали няколкото излишни килограма натрупани през зимата.

Другата често срещана причина са конкретни здравословни проблеми, които е доказано, че могат да бъдат преодолявани чрез хранителен режим.

Напоследък много се говори за алкалната диета, от една страна като средство за предпазване от рак, а от друга за редуциране на теглото.

Много са звездите, които не крият, че внимават с какво се хранят. Виктория Бекъм, Жизел Бюндхен и Гуинет Полтроу избират този начин на хранене, в който изобилстват алкалните продукти.

Киселинно-алкалният баланс (pH) е важен за целия организъм. Ако това равновесие се наруши, реакцията настъпва в най-различни органи и системи. Проблеми с храносмилането, излишни килограми, кожни обриви, хронична умора – всичко това може да бъде следствие от пристрастяване към киселините.

Излишъкът от киселини организмът е длъжен да компенсира със собствени запаси от алкални вещества, а именно минерали (калций, калий, магнезий, натрий, желязо). Затова поклониците на алкалната диета свеждат до минимум киселините, давайки предимство на алкалните продукти.

Това дава възможност да се сведе нивото на pH до идеалния баланс, равен на 7,2 - 7,4. Най-позитивното тук е, че в алкалната диета не се призовава за пълен отказ от цяла група храни. Балансът съставлява 80/20 в полза на алкалните блюда.

Акцентът е върху употребата на зелени зеленчуци, полезни мазнини, пълнозърнести храни, бобови храни, ядки и плодове с ниско съдържание на захар.

Интересното е, че всички цитруси са разрешени, макар и кисели на вкус, пише аnna.bg. При преработка от организма обаче те дават алкална реакция.

От зеленчуците са разрешени моркови, цвекло, домати, червен пипер, краставици, тиквички, целина, аспержи, зеле, броколи, водорасли, зелена салата и маруля. Гъбите също са в „белия списък“.

От плодовете трябва да се отдава предпочитание на ябълките, крушите, бананите, кивито, кайсиите, всички цитруси, авокадо, кокос, манго, диня, вишна.

За да не се провокира дефицит на белтъчини, са допустими постни видове риба и месо, което не е мазно – телешко и пиле, но не повече от три пъти седмично.

Със същата периодичност може да се консумират кафяв ориз и ечемик. Казваме „да“ още на бадемите и тиквените семки. За предпочитане е козето мляко, а също така косовото и бадемовото.

За пиене – зелен чай, билкови чаеве, цикория и шейкове. От сладките неща се допуска само мед и кленов сироп.

Какво не влиза в алкалната диета - грозде, сливи и сушени плодове, картофи, бял боб, царевица, соеви продукти, млечни и киселомлечни продукти на основата на краве мляко, нишестени зърнени култури и брашно: бял ориз, грис, овес, пшеница, фъстъци, лешници, слънчоглед, мазно месо и мазна риба, яйца, всякакви консерви, бързи въглехидрати, рафинирана захар и захарни заместители, черен чай, кафе, газирани напитки, алкохол.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини