Коя е истинската причина за забрана на марихуната ?

Все повече и повече хора по света си задават въпроса защо марихуаната е забранена и защо хората, които я използват и продават са заплашени от затвор, пише в материала си британският журналист и писател Йохан Хари.

Мнозина, според него биха предположили, че причината се корени в проведените научни изследвания, според които канабисът е по-вреден от другите ни навици – цигарите и алкохола.

“Някой е решил, че забраната му е в наш интерес”, пиша авторът.

Но когато започнал проучването си за собствената си книга Chasing The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs, опитвайки се да разбере защо марихуаната е забранена през 30-те, той установил, че случаят далеч не е такъв.

През 1929 мъж, наречен Хари Анслингър оглавил Отдела за забрана във Вашингтон. Но забраната на алкохола довела до истинска катастрофа. Гангстери владеели цели квартали, а алкохолът, контролиран от престъпници бил още по-отровен.

Това довело до отпадане на забраната на спиртни напитки, но тревогата на Хари Анслингър нарастнала. Оказал се начело на държавен отдел без дейност. Самият той до онзи момент твърдял, че канабисът не е създавал проблеми и не е навредил на никого, дори определил твърденията, че тревата прави хората агресивни като “абсурдна заблуда.”

Внезапно след това обаче, докато отделът му отчаяно се нуждаел от нова цел, той обявил, че е променил мнението си и обяснил на хората какво ще им се случи, ако пушат канабис.

“Първо ще изпаднете в делириум и ярост, след това ще ви завладеят сънища с еротичен характер, после ще изгубите способност да мислите логично и накрая ще настъпи неизбежното – лудост” - обявил Анслингър.

Допълнил, че марихуаната ще ви превърне в див звяр и, че ако човек употребил трева се изправи пред чудовището на Франкенщайн, чудовището ще умре от страх.

Точно по същото време във Флорида момче наречено Виктор Ликата умъртвило семейството си с брадва. Това дало повод на Анслингър да обяви пред Америка, че същото очаква всички, които пушат демоничната трева. Случаят станал печално известен в Америка, родителите в цялата страна били ужасени.

Но какви доказателства е имал Анслингър, се пита Хари. Оказало се, че той отправил запитване до 30 водещи учени по темата - дали канабисът е опасен и трябва ли да се забрани.

29 от тях отговорили отрицателно.

Анслингър обаче предочел да вземе под внимание единственият учен, който дал утвърдителен отговор и го представил на света. Пресата, все още обсебена от брадвата на Виктор Ликата – го приветствала радушно.

Така заради паниката обхванала Америка, тревата била забранена. САЩ препоръчали и на другите държави да последват примера им. Мнозина от страните обаче обявили идеята за глупава и отказали да последват съвета. В Мексико например решили, че политиката им по отношение на лекарствата трябва да се определя от лекари и категорично отказали да забранят марихуаната. Това вбесило САЩ. Анслингър им наредил да се подчинят, мексиканците били непреклонни и накрая Америка се принудила да отреже доставките на легални болкоуспокояващи за Мексико. В резултат хора започнали да умират в агония в болниците. Това принудило Мексико да престане да се вслушва в лекарите и да обяви война на наркотиците.

По същото време в САЩ все повече хора започвали да си задават въпроси. Водещият американски лекар Майкъл Бол изпратил писмо до Хари Анслингър, за да изрази обръкването си. Той обяснил, че използвал канабис като студент и единствения ефект, на който се натъкнал бил прекомерната сънливост. Според него марихуаната може и да е предизвикала лудост у малък брой хора, но са нужни научни доказателства за това.

Анслингър бил категоричен: “Повече не можем да се съобразяваме с марихуаната”, написал той в отговор и бил непреклонен, че няма да отпусне средства за независими изследвания сега или когато и да било.

В продължение на години, лекари се опитвали да му представят доказателства, че греши, но той ги срязвал, твърдейки че са поели по грешен път и е по-добре да внимават какво говорят.

Днес в по-голямата част от света все още е в сила забраната върху канабиса, въведена за пръв път от Хари Анслингър заради паниката около Виктор Ликата.

Години по-късно на някого му хрумнало да се разрови в случая на момчето.

Оказало се, че липсват доказателства за употреба на канабис.

В семейството на Ликата имало множество случаи на психични заболявания. Родителите били предупредени година преди убийството, че Виктор Ликата трябва да постъпи в специалицирана институция за лечение– но те отказали. Лекуващите го психиатри дори не споменавали употреба на марихуана в неговия случай.

И така, предизвиква ли лудост марихуаната, се пита Йохан Хари.

Според бившия главен съветник по лекарствата на британското правителство – Дейвид Нат, ако канабисът предизвиква психози, те трябва да се проявяват при употребата му и да изчезват след прекратяване на консумацията.

Дали случаят е именно такъв ? Учените събрали данни от различни държави. Според тях във Великобритания употребата на канабис се е увеличила с 40% от 60-те години насам, докато честотата на психозите се е запазила стабилна.

В действителност научните доказателства сочат, че марихуаната е по-безопасна от алкохола. Алкохолът убива 40 000 души годишно в САЩ, докато канабисът не е отговорен за ничия смърт, въпреки твърденията на Уили Нелсън, че негов приятел загинал, когато бала с трева паднала върху главата му.

Ето защо през 2006 младеж от Колорадо, наречен Мейсън Тверт предизвикал губернатора на щата Джон Хикенлупър. Самият губернатор бил собственик на бирарии, в които се предлагал алкохол и натрупал богатството си, благодарение на тях. Той обаче бил категоричен, че канабисът е вреден и трябва да се забрани. Това принудило Мейсън да го предизвика на дуел. Губеранторът трябвало да донесе пиене, а Мейсън джойнт. За всяко питие, младежът щял да изпушва по цигара, за да установят кой ще умре първи.

Мейсън оглавил кампанията за легализиране на канабиса в родния си щат. Съгражданите му гласували в полза на неговата идея – 55% от тях го подкрепили. Сега възрастните могат да си купуват канабис легално в лицензирани магазини, където им се начисляват данъци, а средствата се използват за строежа на училища. Година и половина след въвеждането на тази система, подкрепата за марихуната нараснала до 69%. Дори губернаторът Хикенлупър признал, че вижда смисъл в нея.

Колорадо все още не се е превърнал в място, в което хората пребиват семействата си до смърт.

Дали не е време да се вслушаме в науката и да оставим на мира брадвата на Викотр Ликата, пита в заключение Йохан Хари.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини