Украинският посланик: „Виното не е алкохол, а култура, събрала традициите на една нация“

Микола Балтажи е роден през 1956 г. в с. Петровск, Одеска област. Потомък е на български преселници в Русия от времето на османското владичество и говори отличен български език. Завършил е международни отношения в Киевския университет “Тарас Шевченко”. Специалист е по международни отношения, асистент-преводач от немски и български език; кандидат на историческите науки; старши научен сътрудник. Бил е пълномощен министър в посолствата на Украйна в Германия и Словения. От 4 март 2011 г. е извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България. 

Негово Превъзходителство Микола Балтажи, беше специален гост на XII празник на виното и винопроизводството в Първомай.

Т.К: Често идвате в Първомай за различни празници. Харесва ли ви тука?

М.Б.: Да – много красив град е Първомай. Много ми харесва. Аз се радвам, че през тази година ще стане реалност и партньорството на Първомай с един украински град - Ржишев. Надявам се господин кметът (Ангел Папазов – бел.на автора) да посети Украйна и партньорството да стане факт. Да се работи в областта на икономиката, културата, науката, спорт, туризъм. За това има доста възможности в Украйна. Украйна подписа договор за сътрудничество с Европейския съюз. А съставна част от този договор е зоната за свободна търговия. Тя се въвежда в действие от 1 януари. Това означава, че не само за украинските, но и за европейските, включително и за българските фирми се създават преференции. И сега е времето българските компании и фирми, в това число и първомайските да извоюват позиции на украинския пазар.

Т.К.: Производител ли е Украйна на вина?

Н.Б.: Да, в южната част, предимно в Одеска област, в Закарпатието – също се произвежда вино. Но най- много вино се призвеждаше в Крим, тази част, която както знаете е окупирана от Русия. Ние се надяваме да си върнем контрола там. Тогава тези вина, а те са уникални, ще са достъпни за украинците, а и други държави ще имат достъп до тях.

Т.К.: Можем ли да кажем, че виното сближава двата народа – българския и украинския?

М.Б.: Виното не трябва да се разглежда като алкохол. Основно то е като култура. Виното е сериозен елемент от културата на всяка една нация. В него се инвестират усилия, опит, традиции, всичко онова което нацията е поела от предшествениците си. А близостта на двата народа е част от традицията. Това е изключително важно.

Т.К.: Мислите ли, че Българските изби биха могли да бъдат между световните винопроизводители?

М.Б.: България притежава един добър потенциал - прекрасна страна, прекрасна природа, чудни земи. Има опит, има и сътрудничество с други държави, с еврофондове. Т.е. тука има всичко необходимо за да се развива винарството. Не е случайно, че България има добри постижения във винарството и има сортове, които са на европейско ниво. Повярвайте ми – работил съм и в други държави, в които се произвежда вино, но България би могла да има една добра позиция в Европейския съюз, защото много, много хубави вина се произвеждат в България.


Теодора Кирякова
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини